AstraZeneca няма да носи отговорност за странични ефекти от ваксината си в Европейския съюз

36958
AstraZeneca няма да носи отговорност за странични ефекти от ваксината си в Европейския съюз
Снимка: iStock/Guliver

Производителят на ваксината срещу коронавирус AstraZeneca няма да изплаща обезщетения при евентуални съдебни искове, Това е записано в споразумението между Европейския съюз и компанията, съобщи белгийското издание „Соар“, цитирано от БГНЕС. 

Документът между Европейския съюз и фармацевтичната компания AstraZeneca предварително сваля всякаква отговорност при евентуални странични ефекти, причинени от приема на ваксината, която е все още в процес на разработка. При евентуални странични ефекти цялата финансова отговорност ще падне върху правителствата на отделните страни. 

Евросъюзът ваксинира на първи етап 40% от населението срещу COVID-19

Страните на Европейския съюз, Великобритания и партньорите от Евросъюза се договориха за проектоплан за ваксинация срещу COVID-19 на по...

Фармацевтичният гигант със седалище във Великобритания успя да получи пълен имунитет от Европейската комисия в законодателно отношение, ако използването на произведената от него ваксина има страничен ефект. Това означава, че производителят няма да бъде длъжен да изплаща компенсации в случай на съдебни искове. Цялата финансова отговорност ще се поема от правителствата на държавите, които закупят ваксината.

Изданието уточнява, че ако ваксината на „AstraZeneca“ увреди здравето на хората и това бъде доказано в съда, нито производителят на ваксината, нито Европейската комисия ще бъдат длъжни да плащат компенсации на пострадалите – това ще бъде отговорност на правителствата на тези държави от ЕС, чиито граждани могат да пострадат от прилагането на ваксината. Тоест, изплащането на компенсации на данъкоплатеца ще бъде за сметка на самите данъкоплатци.

Вестникът отбелязва, че Белгия, като държава-член на ЕС, се опитва в момента да вземе решение, кои от петте препоръчани от ЕК, но все още неизлезли на пазара ваксини да избере. Голяма е вероятността изборът да падне именно върху продукта на „AstraZeneca“. Това е причината местните експерти да събират цялата налична открита информация за ваксината, производителя, бъдещите условия на търговията с нея и прилагането ѝ.

По-рано говорител на ЕК съобщи, че Еврокомисията е подписала договор с „AstraZeneca“ за производството на 400 млн. дози за страните от ЕС. В документа се подчертава, че Европейската комисия продължава да обсъжда аналогични споразумения и с други производители на ваксина срещу коронавирус и вече е завършила успешно преговорите с компаниите „Sanofi“, „Johnson&Johnson“, „CureVac“ и „Moderna“. На „AstraZeneca“ вече е изплатена сумата от 336 млн. евро за бъдещия договор.

COVID-19 – защо ваксина, а не лекарство? Разговор с д-р Александър Симидчиев (ВИДЕО)

Защо все още няма лекарство срещу COVID-19 така, както срещу грипа (например „Тамифлу), а усилията изглеждат повече насочени към ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа