Австрия: Не трябва да позволим държава да е оставена на произвола на съдбата, както Македония

3461
Австрия: Не трябва да позволим държава да е оставена на произвола на съдбата, както Македония
Снимка: Gettyimages.com

Необходима е по-ефективна защита на външните граници на Европейския съюз. Необходимо е трайно да бъдат затворени всички мигрантски маршрути и да започне връщането на мигрантите, които нямат право на престой, обратно. Това заяви австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил, който взе участие във форум на министрите на отбраната от Централна и Източна Европа.

На него присъстваха ръководителите на военните ведомства на страните от Западните Балкани, както и техните колеги от Словения, Хърватия, Чехия и Словакия, а Полша присъстваше в качеството на наблюдател. На срещата основна тема бе мигрантската криза, предаде БГНЕС. 

Борисов: Не ни се прави защитно съоръжение, но гърците трябва да си изпълнят ангажиментите

На нас не ни се прави защитно съоръжение, но гърците трябва да си изпълнят ангажиментите към нас. Това каза премиерът Бойко Борисов пре...

Австрия предложи създаването на "мостова мисия", която да помага на европейската гранична служба "Фронтекс" (Frontex) да обработва и депортира мигрантите, пристигащи в Гърция от Турция, докато личният състав на "Фронтекс там не бъде напълно попълнен - нещо, което според Виена може да отнеме месеци. Според Доскоцил Фронтекс е пренатоварена и по тази причина е необходимо да й се помогне чрез гражданска и военна мисия, която трябва да бъде създадена час по-скоро. 

"Никога повече не трябва да позволим една държава, какъвто е случаят с Македония, да бъде оставена на произвола на съдбата“, категоричен е австрийският министър на отбраната. Той отбеляза, че преди срещата на министрите на отбраната от ЕС на 19 април присъствалите на форума във Виена ще изпратят писмо до европейския външен министър Федерика Могерини, в което подробно ще бъде изложено предложението. 

Доскоцил съобщи, че тогава ще присъстват и военните министри на Гърция и Германия, които са били поканени във Виена, но не са дошли. Той подчерта, че Гърция е била поканена, но е отказала участие. Следващата седмица Доскоцил ще замине за Атина, където ще говори със своя колега. Същата покана е била отправена и до германския колега, но той не е отговорил. 

"Това, което се случи миналата година никога не трябва да се повтаря“, подчерта Ханс Петер Доскоцил и добави: „Ние сме длъжни да преминем от академични дискусии към конкретни действия“. 

Австрия поиска контрол по границите на Шенгенската зона

Австрия настоява за въвеждането на контрол за гражданите на Европейския съюз на границите на Шенгенската зона, за да се избегне проникв...

След като главният миграционен маршрут през Балканите вече е затворен, сега има риск от появата на нови маршрути през България или Албания, като същевременно средиземноморският от Либия към Италия се възобновява. На този фон участниците в срещата постигнаха съгласие, че е необходимо да се извърши натиск в ЕС за защитата на външните граници и затварянето на всички мигрантски маршрути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа