Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австрия обмисля електронни "гривни" за заподозрени в тероризъм

24 януари 2017, 15:54 часа • 1665 прочитания

Австрийският министър на отбраната предложи завърнали се от участие във войната в Сирия лица, подозирани, че са джихадисти, да носят електронни „гривни” в рамките на пакет от мерки срещу тероризма, съобщи БГНЕС.

„Има няколко възможности… Електронни гривни на глезена за хора, които са потенциално опасни, определено трябва да се обмислят”, каза Ханс Петер Доскоцил пред Австрийското радио.

„Определено смятам, че ще бъде уместно те да бъдат наблюдавани, властите да знаят какво вършат, с кого се срещат. Много е важно”, посочи Доскоцил.

Австрийското центристко правителство готви пакет от мерки за укрепване на сигурността и ограничаване на нелегалната имиграция, които включват по-строг граничен контрол и разширено видео наблюдение.

Въвеждането на електронни гривни се подкрепя и от австрийския вътрешен министър Волфганг Соботка. Той обаче уточни, че това ще изисква промяна в законодателството.

Около 300 души са заминали или са се опитали да заминат от Австрия, за да се сражават на страната на джихадистите в Сирия, по данни на вътрешното ведомство. Около 40 лица са загинали, а други 90 са се завърнали.

Миналия петък австрийската полиция задържа във Виена 17-годишен, заподозрян, че е ислямски екстремист. Според властите той може да е подготвял бомбена атака в столицата.

В събота в германския град Нойс беше арестуван 21-годишен мъж. Властите смятат, че той и австриецът са се учили да правят експлозиви в Германия.

Министър Соботка съобщи вчера, че заловеният в Австрия мъж, роден и израснал в страната, е признал, че подкрепя терористичната групировка „Ислямска държава”. Арестуваният признал също, че се опитал да направи бомба. В жилището му обаче не е открито нищо уличаващо.

До момента в Австрия не са извършвани ислямистки атентати.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес