Австрия променя позицията си за мигрантите

7166
Австрия променя позицията си за мигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver

Австрийският канцлер Вернер Файман призова за спиране на нелегалното влизане в страната, с което на практика промени на 180 градуса досегашната си политика спрямо мигрантите и бежанската криза.

В интервю за виенското издание "Кронен цайтунг" Файман изрази разбиране за страховете на гражданите и се ангажира, заедно с европейските си партньори да намали броя на мигрантите, съобщава БГНЕС.

Според него "желанието им да останат близо до своята родина трябва да бъде напълно зачетено".

"Тъй като държавите не могат сами да контролират външните граници на ЕС “Фронтекс“, като европейска агенция, трябва да бъде екипирана и не просто да регистрира бежанците и да брои нелегалните мигранти, а и да предотвратява нелегалното влизане", каза австрийският канцлер.

Файман се обяви и за контрол на вътрешните граници на ЕС. "Без регистрация по външните граници на ЕС не може да има легален престой в Европа. Този, който получи правото на убежище има право на помощ само в тази държава, която му е дала този статут, а тези, които са получили отказ трябва да бъдат върнати обратно", смята австрийският канцлер.

Той подкрепи "финансовата помощ за Турция, за да може тази държава да даде шанс за бежанците, но според него, „Европа трябва да има готовност да защитава външните си граници и без турска помощ".

От началото на тази година Европа е подложена на засилен мигрантски натиск. По последни данни на ООН над 700 000 мигранти са пристигнали в ЕС. Това поставя на изпитание съществуването на Евросъюза и някои негови основни политики, включително действието на Шенгенската зона за свободно движение.

Все повече страни-членки затварят своите граници, за да не допуснат навлизането на нелегални мигранти на своя територия. Подобно на България, Унгария например вдигна ограда по границата си.

"Ние вдигнахме ограда по границата със Сърбия съгласно правилата на Европейския съюз /ЕС/, които ни задължават да защитим външните граници в Шенгенската зона. Не сме го направили, за да се забавляваме", каза по-рано днес унгарският министър на външните работи Петер Сийярто.

Заподозреният за атентатите в Париж Салах Абдеслам е минал границата Германия-Австрия на 9 септември

Полицейските сили в редица европейски държави продължават издирването на един от предполагаемите атентатори от Париж - Салах Абдеслам. ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа