Барние: Сделката за Brexit може да бъде постигната до 2021 г.

2668
Барние: Сделката за Brexit може да бъде постигната до 2021 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Търговските преговори за Brexit не могат да бъдат завършени по графика, определен от премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън. Това е заявил главният преговарящ за Brexit от името на Европейския съюз Мишел Барние в свой личен разговор с евродепутати, пише британският вестник The Independent, цитиран от "Фокус".

Това се разкрива в изтекъл запис на личен разговор между Барние и евродепутати, в който се чува как той нарича 11-месечния краен срок за подписване на такова споразумение „нереалистичен“.

Преди вота в UK: Джонсън разнася мляко, Корбин плаши с приватизация (ВИДЕО)

Ден преди извънредните парламентарни избори във Великобритания страстите са нажежени, но сякаш само сред политическия елит, коментират ...

„Във връзка с това споразумение, ние не можем да постигнем всичко за 11 месеца. Ще направим каквото можем, но няма да успеем да свършим всичко“, казва Барние в среща с евродепутати в Брюксел, която се е провела в последните няколко дни.

Записът предизвика критиците на Джонсън, които заявиха, че той „лъже гласоподавателите“ си за Brexit, които твърдения бяха повторени и от опозиционните партии.

Барние, който наскоро беше назначен наново да води преговорите за Brexit е казал още, че подобно споразумение не може да бъде подписано в рамките на 11 месеца, като вместо това целта е да се подпише „минимумът“, който да уреди взаимоотношенията между Брюксел и Лондон след Brexit.

Той добавя, че без допълнително удължаване на транзитния период с поне година или две, има все още шанс страната да напусне без сделка.

„Ако няма удължаване, ние ще имаме все пак няколко месеца да постигнем това, което може да се опише като минималното възможно за икономиката и безопасността или да се подготвим за (Brexitа)“, твърди Барние, като добавя, че решението ще трябва да бъде взето от правителството в Лондон до месец юни 2020 г.

Обвинения към Борис Джонсън, че лъже британците за новата сделка за Brexit

Ирландският премиер е категоричен, че британският му колега Борис Джонсън не е обяснил както трябва своята сделка с ЕС за Brexit, пише ...

Тези разкрития ще разколебаят някои гласоподаватели, които биха подкрепили Джонсън и неговата Консервативна партия в изборите на 12 декември, заради обещанието да бъде „осъществен Brexit“ и този въпрос най-сетне да бъде оставен в миналото.

Записът обаче показва, че това далеч не е така, понеже европейските служители се готвят за преговори, които ще продължат още години.

По-рано Барние публично обърна внимание и одобри графика на Джонсън, вероятно с надеждата той да го прокара в британския парламент. Но в Брюксел и в други европейски столици, фактът че споразумение за свободна търговия не може да бъде постигнато за по-малко от година е публична тайна сред политиците – както и потвърждава изтеклият запис.

По-рано, по време на едно от последните си публични обръщения преди изборите, Джонсън заяви, че нови преговори за Brexit ще започнат скоро и че правителството ще се съсредоточи върху „проблемите, интересуват“ британците.

Консерваторите отказаха да коментират изтеклия запис, но опозицията не пропусна шанса да критикува премиера.

Какво да очакваме от изборите във Великобритания?

Великобритания гласува в четвъртък (12 декември) на решаващи общи избори, които ще определят дали страната ще напусне Европейския съюз ...

„Това потвърждава това, което вече знаехме, Борис Джонсън лъже гласоподавателите за своите деструктивни планове за Brexit“, заяви депутатът от либералдемократическата партия Том Брейк пред британския вестник.

„Продажната сделка на Джонсън ще ни върне към пътя за Брекзит без сделка. И той иска точно това, така че да вкара страната в токсична търговска сделка с (президента на САЩ Доналд) Тръмп и да продаде Националната здравна служба на фармацевтичните американски компании“, заяви изготвилият предизборната кампания на Лейбъристката партия Андрю Гуин.

Всички 27 лидери на страните-членки на ЕС (без Джонсън) ще се срещнат 12 и 13 декември, за да обсъдят следващата фаза на преговорите за Brexit, където и ще дискутират стратегията си за излизането на Великобритания от Общността и ще дадат нови инструкции на Барние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...