Бежанският път през Средиземно море - десет пъти по-опасен, отколкото през Турция

905
Бежанският път през Средиземно море - десет пъти по-опасен, отколкото през Турция
Снимка: Gettyimages.com

Преди една година без един ден, светът се трогна от снимката на сирийското дете Айлан Кюрди, който се удави докато семейството му, както стотици хиляди други бежанци, отчаяно се опитвало да достигне безопастните брегове на Европа. По данни на ВКБООН, от смъртта на Айлан насам още 4 176 души са загинали или изчезнали в Средиземно море – средно по 11 мъже, жени и деца загиват всеки ден през последните 12 месеца.

През първите осем месеца на тази година, 281 740 души са предприели опасното морско пътуване до Европа. Броят на бежанците и мигрантите, пристигащи в Гърция, е намалял драстично – от над 67 000 през януари до 3 437 през август – след споразумението между ЕС и Турция и закриването на т.нар Балкански маршрут. Междувременно, броят на пристигащите в Италия е почти непроменен от миналата година – 115 000 бежанци и мигранти са пристигнали в Италия от началото на годината до края на август, в сравнение с 116 000 за същия период на 2015 година.

Балканите се подготвят за нова голяма бежанска вълна

Ако се стигне до повторение на масовата бежанска вълна от миналата година, Словения ще бъде принудена да въведе "крайни мерки" с цел ...

Основната промяна, обаче, е в броя на жертвите. До този момент, от началото на 2016 г. на всеки 42 души, опитващи се да достигнат от Северна Африка до Италия, 1 е починал. За сравнение, през изминалата година това е бил 1 на всеки 52 души. Това прави 2016 г. най-смъртоносната за Средиземноморието година. Шансовете човек, пътуващ от Либия до Италия, да намери гибелта си в морето са 10 пъти по-големи от тези на опитващите се да преминат от Турция към Гърция.

В резултат на смъртта на Айлан Кюрди, безпрецедентен брой хора изразиха своето съчувствие и солидарност с бежанците в цяла Европа, като много от тях станаха доброволци или пък започнаха да даряват храна, вода и дрехи на търсещите  убежище, дори да предлагат да отварят вратите на собствените си домове. За да документира и да даде гласност на някои от тези индивидуални актове на солидарност, ВКБООН и фотографът Обри Уейд разработиха серия от портрети на семействата, които приемат бежанци в Австрия, Германия и Швеция.

Пристигането на над един милион бежанци и мигранти в Европа през миналата година, обаче, доведе и до враждебност и напрежение на територията на някои от приемащите страни. Бежанците и мигрантите нерядко стават жертва на расистки и ксенофобски атаки, предразсъдъци и дискриминация. Основното предизвикателство, с което Европа се опитва да се бори в момента, е предоставянето на нужната подкрепа и услуги, чрез които на бежанците да им бъде даде шанс да се интегрират успешно и да могат да допринесат за обществото, в което са попаднали.

В това свое усилие, ВКБООН настоятелно призовава правителствата и националните си партньори да се ангажират с разработването и прилагането на комплексни национални планове за интеграция. Многобройните позитиви, които бежанците могат да допринесат към новите си общества, трябва да бъдат признати. ВКБООН призовава също така за по-ясен ангажимент за предотвратяване на случаите на дискриминация, насърчаване на включването и приобщаването на бежанци в приемащите ги страни и борба с расизма и ксенофобията.

Защо бежанците не искат да минават през Румъния

Европа преживява поредната си година на мигрантска криза. Почти всички страни на Стария континент бяха и продължават да са подложени на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Най-скъпият военен дрон на САЩ: Ще отиде ли в Украйна? (ВИДЕО)

Самичък: Украински танк взриви руски танк и обърна в бяг още 2 БТР-а (ВИДЕО)

Роми атакуваха наборна служба на украинската армия (ВИДЕО)

Русия казва: Свалихме 4 ракети ATACMS над Крим. Защо тогава има голям пожар?

Зеленски два пъти отхвърля искания за разблокиране на западно оръжие за полка "Азов"

Украйна вече има нови оръжия от САЩ, ето кога пристигат Patriot от Испания и Германия (ВИДЕО)

Кипър засилва мерките заради опасност от пожари на Великден

"Преди Евровизия": Отново запалиха Корана в Швеция (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа