Белгия спира всичките си ядрени реактори до 2025 г.

2220
Белгия спира всичките си ядрени реактори до 2025 г.
Снимка: iStock/Guliver

Белгия затваря всичките си 7 ядрени реактора до 2025 г. Въпреки това страната няма да затвори вратата за ядрени технологии от ново поколение, съгласно споразумение, постигнато днес от партиите в коалиционното правителство.

Правителствен източник заяви за АФП, че продължилите цяла нощ преговори са включвали споразумение за "инвестиции от около 100 млн. евро в малки модулни реактори".

САЩ планират ядрени реактори на Луната и Марс

САЩ ще изграждат ядрени реактори за Луната и Марс. Бъдещите реактори трябва да може да генерира непрекъсната мощност на електроене...

От 2003 г. насам в белгийското законодателство е залегнало постепенно спиране на ядрената енергия. Крайната дата е 2025 г. - цел, която сегашното правителство се ангажира да изпълни при встъпването си в длъжност през октомври 2020 г. Но въпросът раздели управляващата седемпартийна коалиция от Зелените, социалистите и либералите на министър-председателя Александър Де Кро.

Френскоговорящата либерална партия MR се обяви против пълното изоставяне на ядрената енергетика - стратегията, предложена от фламандския зелен министър на енергетиката Тине Ван дер Стратен. Те заявиха, че част от настоящите ядрени мощности в Белгия трябва да бъдат запазени, тъй като новите газови електроцентрали, планирани за осигуряване на енергийните доставки, са твърде замърсяващи.

На срещата на министрите е постигнато съгласие да се инвестира във "възобновяеми и неутрални по отношение на въглеродните емисии енергии" - включително в ядрена енергия от ново поколение, съобщи телевизия RTBF.

Правителствен източник заяви пред АФП, че бюджетът за инвестиране в тази технология вече е подготвен. Източникът добавя, че "се потвърждава инвестиционния механизъм, въведен за замяна на сегашната ядрена енергия, която е остаряла".

Кои са държавите с най-много ядрени реактори в света?

Аварията в "Чернобил" от 1986 година е най-голямата в историята на ядрените реактори по света. През 2011 година в Япония се случи траг...

Ядрената енергетика раздели и други държави членки на ЕС, като блокът спори за включването на природния газ в списъка с устойчиви енергийни източници, които могат да бъдат инвестирани. Този списък има за цел да насърчи по-екологичните енергии и да улесни прехода към неутрално по отношение на въглеродните емисии бъдеще.

В понеделник комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че очаква, когато бъде представе през януари, списъкът да включва ядрената енергия и природния газ. Критиците обаче твърдят, че ядрената енергетика не е благоприятна за климата и трябва да бъде постепенно премахната в полза на други енергийни източници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа