Бездомници. Защо студентите в Германия трудно намират жилище - и до какви нелепи цени стигнаха наемите

4665
Бездомници. Защо студентите в Германия трудно намират жилище - и до какви нелепи цени стигнаха наемите
Снимка: iStock

В началото на зимния семестър мнозина студенти и докторанти откриват, че нямат големи шансове да си намерят стая в студентско общежитие или в споделено жилище на достъпна цена.

Колко лошо е положението си личи от факта, че Студентското дружество в град Гьотинген е наело хотел, в който студентите да живеят изгодно през първите седмици на семестъра. Още по на юг, в Мюнхен, където студентите плащат средно по 720 евро месечен наем, се е появил къмпинг, предлагащ намалени цени за настаняване на студенти.

Липсват 700 000 жилища

Още: Срути се за секунди: Взривиха мост в Германия (ВИДЕО)

В началото на тази година Институтът "Едуард Пестел" установи в свое проучване, че в Германия има недостиг на близо 700 000 жилища, особено на достъпни цени. А наемите са се повишили драстично - особено в големите университетски градове.

От поне десетилетие насам липсата на достъпни жилища за студентите в големите градове представлява "драматичен проблем", казва Матиас Анбул, председател на Управителния съвет на Мрежата от студентски организации в Германия (DSW). Понастоящем DSW управлява 1700 общежития в цяла Германия, в които могат да живеят около 196 000 студенти. Повече от 32 000 души са в списъци на чакащите.

Жилища на достъпни цени?

22-годишният Мерлин от Свободния университет в Берлин казва: "Мога да давам по около 500 евро на месец за наем, но често наемодателите дори не отговарят на запитванията ми", казва младежът, който е в първия семестър на следването си и в момента живее ту при родителите си извън Берлин, ту при леля си, чийто апартамент е по-близо до Свободния университет.

Още: Странно, но германците ядат все по-малко месо. Ето какво предпочитат

Талина, студентка по ветеринарна медицина, разказва, че през август ѝ е бил даден само един месец, за да напусне апартамента си и да освободи жилището за семейство. Нейната състудентка Ели, също на 21 години, живее временно в жилище, което трябва да освободи още до края на годината.

Тази задача няма да е лесна: Средният наем за една стая в Берлин се е удвоил през последното десетилетие и е достигнал 650 евро, което е със 100 евро повече от миналата година. А държавната помощ за жилищен наем на студенти по Федералния закон за подпомагане на обучението (BAföG) остава непроменена - максимум 360 евро.

Поради това все повече студенти кандидатстват за място в студентските общежития, казва Яна Юдиш, говорителка на Студентския съюз в Берлин. Сдружението разполага с 9000 места за настаняване, но в списъка на чакащите са 4900 души. В момента студентите чакат поне по три семестъра, докато си намерят жилище. "Много студенти са склонни да се преместят в покрайнините на града или дори извън него и да пътуват на дълги разстояния, за да плащат по-нисък наем", казва Юдиш.

Чуждестранните студенти са особено затруднени

Още: Банки, които не искат пари в брой? Това ли е бъдещето?

Намирането на жилище е един от най-често срещаните проблеми, с които студентите в Германия се сблъскват. "Някои успяват да наемат стая с гаранция от родителите си, но особено чуждестранните студенти нямат тази възможност и им е крайно трудно", казва Томас Шмит от Комитета на студентите в Берлин.

През последното десетилетие броят на студентите в Германия се е увеличил с близо милион до около 2,9 милиона души. Това обаче не е било съпроводено с инвестиции в социалната инфраструктура, необходими за справяне с този нарастващ брой, обяснява Щефан Гроб, заместник-генерален секретар на Мрежата от студентски организации DSW.

"Опасяваме се, че се движим към общество с две класи, в което по-богатите ще могат да учат, защото могат да си позволят жилище под наем, а другите не могат. Би било катастрофа, ако парите определят кои хора могат да учат, а не техните способности. Освен това студентите сега се конкурират за жилище и с редица други социални групи: по-възрастни хора, млади семейства, хора с ниски доходи, бежанци и др. Така че това не е само университетски, а и социален проблем", подчертава Гроб.

 

Още: ВИДЕО: Германци готвят украинци за форсиране на Днепър с амфибията М3

Източник: Дойче веле

В Германия се ражда нова пропутинска партия, враг на санкциите срещу Русия

Рекорден брой нелегални имигранти заливат Германия

Радикални палестински групировки надигат глава в Германия. Ето какво става там

Германия вече готви зимен пакет за Украйна с акцент ПВО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Напрегнато е, има влошаване: Главнокомандващият на украинската армия

По-малко руски дипломати в Австрия

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа