Безработните в света се увеличили с 5 млн. души през 2013

20306
Безработните в света се увеличили с 5 млн. души през 2013
Снимка: Getty Images / Guliver

Безработицата се увеличава все повече в световен мащаб. Броят на безработните в света се е увеличил през 2013 г с 5 милиона души, достигайки 202 милиона, като ситуацията при младежите е особено тревожна. Цифрите се посочват в доклада "Глобални тенденции в заетостта 2014 г.", публикуван от Международната организация на труда (МОТ).

Причината за това състояние е "слабият икономически растеж, който не е успял да осигури подобрение в световния трудов пазар". Средният процент на безработица в света през 2013 г, е бил 6,1%. В особено трудна ситуация са младите хора, 13% от които са без работа.

"Ако сегашният ритъм се запази, до 2018 г. ще бъдат създадени още 200 милиона работни места. Това е по-малко от необходимото равнище за поемането на нарастващия брой нови участници на пазара на труда", се посочва в доклада. Броят на търсещите работа се очаква да нарасне с повече от 13 милиона души до 2018 г. "Необходимо е да преосмислим незабавно нашата политика. Трябва да увеличим усилията ни за ускоряване на създаването на работни места и подкрепа на компаниите, които създават работни места", посочва в доклада генералният директор на МОТ Гай Райдър. Близо 74,5 милиона души във възрастовата група между 15 и 24 години са без работа. Това е над два пъти повече от безработицата във всички възрастови групи, взети заедно.

Възстановяването на световния пазар на труда е било спряно от дефицита на глобално търсене. В много развити икономики драстичното намаляване на държавните разходи, повишаването на данъците върху доходите и данъците върху потреблението се оказват тежко бреме за частните компании и домакинствата, отбелязва МОТ. В доклада се изтъква, че броят на бедните служители, живеещи с по-малко от 2 долара на ден, е 839 милиона души или 26,7% от общия брой работещи хора.

11,3% средна безработица в България през миналата година

През 2013 г. равнището на регистрираната безработица средно за годината за страната е 11.3%. Тази стойност е по-ниска с 1.1 проце...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа