Бившият посланик в Косово: Ситуацията е взривоопасна и проблемите се задълбочават

3985
Бившият посланик в Косово: Ситуацията е взривоопасна и проблемите се задълбочават
Снимка: iStock

"Периодично в Северно Косово възниква напрежение. Но този път случващото се изглежда по-задълбочено. Нещо, което не се беше случвало след Брюкселските споразумения и след като сърбите от север започнаха да участват в държавния и в политическия живот на страната, това нещо се прекъсна за първи път от девет години. Обстановката изглежда по-взривоопасна от всеки друг път. От всички страни се носят оценки за възможност за конфликт, дори въоръжен".

Това каза пред БНР бившият ни посланик в Косово и в Албания Боби Бобев.

Категоричният отказ на косовския премиер Албин Курти да отмени решението за пререгистрация на автомобилите със сръбски номера очаквано доведе до опасна ескалация на напрежението между Прищина и Белград и нажежи ситуацията в четирите домнирани от сърби общини в Косово - на север от река Ибър. Началникът на косовската полиция в Северна Митровица Ненад Джурич заяви в края на миналата седмица, че няма да издава предупреждения на водачите там за смяна на регистрационните табели. Това принуди началника му в Прищина - косовски албанец - да го отстрани временно от длъжност. И Джурич направо напусна поста си.

Последваха масови оставки на косовските сърби не само от полицията, но и от съдебните органи, от кметските постове в четирите общини, от правителството и от парламента в Прищина, от поделението на избирателната комисия в Северна Митровица. "Няма да се върнем", заяви лидерът на доминиращата партия "Сръбска листа" Горан Ракич - "докато не бъде отменена пререгистрацията на колите и докато не бъде създадено Сдружението на сръбските общини, съгласно споразумението отпреди 9 години!".

И така в Северно Косово положението заприлича на нещо познато от най-опасните години в бивша Югославия - косовска държава там няма, Белград контролира събитията, а силите на НАТО - КФОР - се готвят да предотвратяват сблъсъци.

Бобев изрази песимизъм относно предложението на Франция и Германия - "то е несъмнено търсещо път за решаване на проблемите, но едва ли ще бъде прието като формулата, по която чудодейно ще се решат въпросите".

И допълни в предаването "Събота 150": 

"Реакциите на Албин Курти са крайни и той заявява, че правителството няма да отмени решението за автомобилните табели, че то няма да допусне създаването на общност на сръбските общини на етническа основа. Косовската позиция е, че не може да се подходи по друг начин, освен да се възприеме френско-германското предложение като добра основа за последващи разговори, в които ще се стигне до взаимно признаване между Сърбия и Косово. И в това финално споразумение ще се уточнят различни детайли. От своя страна Александър Вучич заяви, че Сърбия няма преговаря за създаването на асоциацията на сръбските общини. В своя полза той има един железен аргумент - има подписано споразумение за създаването на такава асоциация, но по-късно излезе становище на конституционния съд, че подобно споразумение е в разрез с косовската конституция. Сърбия може да стои на тази позиция".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа