Борел: В Мариупол е извършено огромно военно престъпление

10068
Борел: В Мариупол е извършено огромно военно престъпление
Снимка: GettyImages

"Това, което се случва в Мариупол, е масивно военно престъпление. Безразборните бомбардировки опустошават града и убиват всички". Това каза ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел преди среща на министрите на външните работи и отбраната на ЕС, на която ще бъдат обсъдени нови санкции срещу Москва. Припомняме, че Мариупол е пред пълно унищожение и според гръцкия генерален консул Манолис Андроулакис е на път да се присъедини към градовете, унищожени напълно при предишни войни подобно на Алепо. 

Германският министър на външните работи Аналена Бербок също осъди руските бомбардировки срещу цивилни граждани в Украйна. "Съдилищата ще трябва да решат, но за мен това са ясни и недвусмислени военни престъпления", каза тя. "Това прави още по-ясно, че ние като Европейски съюз, като световна общност, която вярва в международния ред, основан на правила, трябва категорично да изолираме този режим."

Украйна: Бомбардираха училище с 400 души в Мариупол

Бомбардирано е училище с 400 души в Мариупол. Засега няма информация какво е състоянието на хората и дали има оцелели, съобщи БНТ. ...

Борел заяви, че министрите ще обсъдят по-нататъшна подкрепа за Украйна и дали да добавят нови санкции за руския петролен и газов сектор, към вече наложените икономически наказания.

Редица държави от ЕС настояват блокът да забрани износа на руска енергия. Но Германия, която продължава да зависи от руския газ, се противопоставя. Бербок не подкрепи призивите за незабавно спиране на руския енергиен износ, но настоя, че Берлин "постепенно и с пълна скорост ще се оттегли" от зависимостта от руските изкопаеми горива.

"Мисля, че е неизбежно да започнем да говорим за енергийния сектор и определено можем да говорим за петрола, защото той е най-големият приход в руския бюджет, а и е доста лесно заменим", заяви литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

Министърът на външните работи на Ирландия Саймън Ковъни коментира, че "като се има предвид степента на разрушенията в Украйна в момента, според мен е много трудно да се направи обосновка, че не трябва да се движим в руския енергиен сектор, особено в петролния и въглищния".

Гърция предлага да възстанови родилния дом в Мариупол

Гърция е готова да възстанови родилния дом в източния украински град Мариупол, който преди дни бе бомбардиран от руските сили. Това зая...

Висшият дипломат на Дания Йепе Кофод подкрепи стъпка за забрана на руските кораби да акостират в пристанищата на ЕС и да блокират сухопътния транспорт, след като Полша призова за търговско ембарго.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Унгария непреклонна: Няма да подкрепим безумния план за дългосрочна подкрепа на Украйна

Шведски съд призна Грета Тунберг за виновна за неподчинение

Полша се оплака от руски кибератаки

Си Дзинпин пристигна в Унгария, среща се с Орбан

150 000 посрещнаха олимпийския огън в Марсилия

Три големи пожара в Русия, включително в пристанище (ВИДЕО)

Армения обърна гръб на Путин, спира вноските си в ОДКС

Руски "военен герой" изнасилил 15-годишно момче, не му се търси отговорност

Евросъюзът реши какво да прави с приходите от замразените руски активи

Обвиниха арестувания заместник на Шойгу, че е взел подкуп за над 1 млрд. рубли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа