X
 
 

Британски съд наказа "Газпром": замрази 145 млн. долара от "Северен поток"

Руският газов гигант "Газпром" ще трябва да получи одобрение от съда или от украинската компания "Нафтогаз", за да има достъп до около 145 млн. долара дивиденти от газопровода "Северен поток".

Решението, постановено от Търговския съд на Англия и Уелс, е взето на 11 юни и е вследствие на разширените разисквания по обжалване на предишно решение от арбитражен съд в Стокхолм за периода до 2020 г.

"Британски съд реши да замрази дивиденти от "Северен поток" в размер на 145 млн. долара при плащанията на "Газпром". Съдът също така задължи "Газпром" да осигури одобрението на "Нафтогаз" или одобрението на съда, когато акционерите на "Северен поток" вземат нови решения за изплащане на дивиденти, с които да се осигурят плащания", пишат в прессъобщение от "Нафтогаз".

Украинската компания обяви, че ще поиска обезщетение в международни съдилища, ако Русия спре през следващата година транзита на газ през Украйна.

Спорът на "Нафтогаз" с "Газпром" се връща към решението на арбитражния съд от 2018 г. в Стокхолм, в което украинската газова компания се опита да предяви иск за над 2,5 млрд. долара активи, които компанията твърди, че са дължими като компенсация за нарушение на договорни задължения, за което се твърди, че е извършено през 2014 г.

Спиране на руския газ през Украйна - за тримесечие или за повече?

Украйна се готви за спиране на транзита на руски газ след 2019 година, съобщи изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко, цити...

През това време "Газпром" включи Украйна в система за предплащане за доставки на газ на фона на невъзможността на последната да изплати огромните си газови дългове, които в края на 2014 г. възлизаха на 4,6 млрд. долара.

По-рано украинската държавна газова компания "Нафтогаз" подаде жалба срещу "Газпром" в Европейската комисия, обвинявайки руския газов гигант в злоупотреба с господстващо положение на европейските газови пазари.

"Газпром" и големите енергийни концерни от Германия, Австрия, Франция, Холандия и Великобритания продължават работата си по "Северен поток-2", газопровод с капацитет 55 млрд. куб. метра годишно, който може да доставя руски природен газ директно в Германия и други западноевропейски страни през Балтийско море, заобикаляйки традиционните маршрути, преминаващи през страни от Източна Европа, включително Полша и Украйна.

Опасявайки се, че "Северен поток-2" ще ги лиши от милиарди долари приходи от транзит, украинските служители се опитаха да саботират енергийния проект, като с помощта на европейските лидери се опитаха да осигурят гаранции от "Газпром" за продължаване на доставките на газ през Украйна. Настоящият договор за транзитно споразумение между "Газпром" и "Нафтогаз" изтича на 31 декември 2019 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 46 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Плачете, троляци! Денги НЕТ, но въй держитесь!
 • Анонимен 45 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Кои ни били "братушки", че не разбрах? Според данни от ЕС България плаща в момента за руски газ (друг доставчик все още няма, не е осигурена техническа възможност) 43,4 евро за MW еквивалент, Холандия 24,2 евро а Германия 27,4 евро. Кой подписа тези прекрасни строго секретни договори с братската страна и запази техния монопол като доставчик ? Защо манипулирани тълпи протестираха седмици виж още ›› на ред на Овчи (пардон Лъвов) мост, срещу два път и и половина по-ниските цени на тока в България спрямо тези от ЕС а нито един човек не протестира срещу безумните цени и условия за доставка на газ ? Нали и в единия и в другия случай трябва да се вземат предвид доходите на българското население, а в случая с цената на газа излиза че те са близо два пъти по-високи в България от тези в Холандия и Германия.
 • Анонимен 45.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  ”Секретни документи проговарят – Русия разкъсва българска плът, иска да сме безропотно племе” 22.01.2015г. - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/37023-sekretni-dokumenti-progovaryat-rusiya-razkasva-balgarska-plat-iska-da-sme-bezropotno-pleme.html
  : 2 !
 • Анонимен 44 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  За да прибира милиарди долари от газ за Европа, Кремъл отвори вратата на кървавата касапница. Асад, подкрепян от Кремъл, отказа през територията на Сирия да минат конкурентни на Русия газопроводи. Така за голяма част от Европа руското синьо гориво остава без евтина алтернатива. Засега. По същия начин пламна конфликтът между Армения и Азербейджан, когато се заговори за проекта, свързващ богатите аз виж още ›› ербейджански находища с Европа. Кремъл успя да постави марионетно правителство в Армения и да замрази проекта Набуко, който имаше за цел да докара до Европа евтиния азербейджански и ирански газ. Така Русия продължава да прибира милиарди от доставки на газ за Европа, а в Сирия настъпи ад. Голяма част от неграмотното население в бедните източни провинции, подвластно на религиозна пропаганда, се включи в редиците на ислямистите. Всичко можеше да приключи много бързо, ако в Съвета за сигурност към ООН беше одобрено вкарването на мироопазващ контингент. Не би. Русия блокира това решение с правото си на вето и отвори пътя за касапницата и дестабилизацията, докато прибира милиарди долари от доставките си за газ в Европа. Замислете се. Кой има интерес от дестабилизация на региона? Кому се явяват конкурент газопроводите през Сирия. Още през 70-те години СССР започна разработването и внедряването на радикалния ислям чрез разпространение на радикална ислямска литература, финансиране на ислямски групировки, организиране на преврати и поставяне на удобни марионетни правителства. Да си спомним как ИТАР ТАСС съобщи с един час преднина заради промяна на лятното часово време за атентата срещу египетския президент Ануар Садат на 6 октомври 1981 г. извършен от военните от Египетски ислямски джихад, след като Садат и израелският министър-председател Менахем Бегин получиха Нобелова награда за мир, заради съвместните си усилия за омиротворяване на района. Преди да го убият, Кремъл беше включил в активната опозиция срещу него както египетските комунисти, така и радикални ислямистки групировки. Процесът по създаване и финансиране на радикални ислямистки групировки, в който е включена и българската ДС е много добре описан от бившят зам. директор на румънските тайни служби Секуритате ген. Йон Пачепа. Неслучайно СССР въоръжи до зъби и Саддам Хюсеин и го подкрепяше в дългогодишната му война с Иран, защото колкото по-дестабилизиран и несигурен е регионът, толкова повече газ ще продава Русия в Европа. Защото този регион е единственият сериозен конкурент на руския газ и петрол.
 • Анонимен 43 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Руснаците свършиха крадения ирански газ и сега гледат тъпо как Америка им ебава майката в газа,миналия път Рейгън разруши СССР с ниските цени на нефта, а сега да се готви Русия и тов Путкин ...в газа брато...
 • Анонимен 42 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  “Мечтите се сбъдват – “Газпром” си отива” http ://clubz.bg/36721-mechtite_se_sbydvat___gazprom_si_otiva
 • Анонимен 41 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Защо “Газпром” попадна в санкционния списък на САЩ ? Защото спонсорира кампания против шистовия газ в Америка. “Gasprom” , go home ! Не може да продава вече за долари, защото “Газпром” попадна в санкционния списък на САЩ, защото спонсорира кампания против шистовия газ в Америка . “Gasprom”, go home! Всички санкции до тук имаха само предупредителен характер - истинските санкции тепърва предстоят. А виж още ›› ко искате да сте информирани не четете българска преса, четете световните информационни агенции - не се отнася за червени тролове, защото те и руски не знаят.
 • Анонимен 40 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  “Нужен е нов съюз – на жертвите, щавени от руския империализъм” - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/52132-nuzhen-e-nov-sayuz-na-zhertvite-staveni-ot-ruskiya-imperializam.html
 • Анонимен 39 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Руските гиганти Газпром, Лукойл, Росатом - енергийните вампири в източването на българските ресурси. Те съдират по 12 кожи от всеки българин, а Борисов защитава интересите им! Докато не излезем на улицата и изгоним руските еничари, които ни управляват, България все ще си седи на европейското дъно!
 • Анонимен 38 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Стокхолмския арбитражен съд осъди Газпром да заплати 2,6 милиарда долара на Украйна. Москва отказа да изпълни решението на стокхолмския съд, към който сама се обърна да реши спора и отказа да достави вече платени и договорени количества. В Украйна обаче и пълно прекъсване на доставките, ще се отрази до 10% на потреблението. Но за путин 2 седмици преди президентските избори+ санкции+ загиналите в С виж още ›› ирия+ срива на жизнения стандарт и масовото недоволство, вкл. в сферата на сигурност – последствията ще са огромни. Вчера той дрънка с виртуални оръжия уж че плаши Запада да впечатли избирателите си.. Днес обяви пълна газова газова война на Украйна, да си спаси реномето пред тях. Обаче това е изненада само за ‘’българските’’ ‘’политици’’ заради 100% зависимост от идиотите в русия, без никакви алтерантивни договори за маршрути и доставчици. По решение на международен арбитражен съд ние платихме над 600 милиона евро на руснаците, но щом нещата не са в руска полза, решениета не са валидни - поредното изключително тежко предизвикателство пред бълг председателство на ЕС, защото преговорите на снишения любител на чайки и платноходки борисов с енергийния монополист Русия не са му силната страна – то не е като да се целува и прегръща с тоя и оня. А 4 западни компании предложиха през последните 3 год,договори за доставки при извънредни обстоятелства, които с времето можеха и напълно да заместят доставките на русия. И сега сме отново в партер, заради некадърни или яко зависими социопати и национални предатели които са на власт Путин не може да обясни на руския избирател защо всичко около тях се променя в негативна посока като са толкова велики и в частност той.
 • Анонимен 37 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Стокхолмския арбитражен съд осъди Газпром да заплати 2,6 милиарда долара на Украйна. Москва отказа да изпълни решението на стокхолмския съд, към който сама се обърна да реши спора и отказа да достави вече платени и договорени количества. В Украйна обаче и пълно прекъсване на доставките, ще се отрази до 10% на потреблението. Но за путин 2 седмици преди президентските избори+ санкции+ загиналите в С виж още ›› ирия+ срива на жизнения стандарт и масовото недоволство, вкл. в сферата на сигурност – последствията ще са огромни. Вчера той дрънка с виртуални оръжия уж че плаши Запада да впечатли избирателите си.. Днес обяви пълна газова газова война на Украйна, да си спаси реномето пред тях. Обаче това е изненада само за ‘’българските’’ ‘’политици’’ заради 100% зависимост от идиотите в русия, без никакви алтерантивни договори за маршрути и доставчици. По решение на международен арбитражен съд ние платихме над 600 милиона евро на руснаците, но щом нещата не са в руска полза, решениета не са валидни - поредното изключително тежко предизвикателство пред бълг председателство на ЕС, защото преговорите на снишения любител на чайки и платноходки борисов с енергийния монополист Русия не са му силната страна – то не е като да се целува и прегръща с тоя и оня. А 4 западни компании предложиха през последните 3 год,договори за доставки при извънредни обстоятелства, които с времето можеха и напълно да заместят доставките на русия. И сега сме отново в партер, заради некадърни или яко зависими социопати и национални предатели които са на власт Путин не може да обясни на руския избирател защо всичко около тях се променя в негативна посока като са толкова велики и в частност той.
Нагоре