X
 
 

Британският парламент пак провали плана на Джонсън за Brexit

1526 0
photo of Британският парламент пак провали плана на Джонсън за Brexit
Снимка: iStock/Guliver
Британският парламент отново не пожела да разгледа сключената от премиера Борис Джонсън сделка за Brexit. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу отхвърли призива на правителството да се гласува споразумението на Джонсън, предаде BBC.

Според Бъркоу предложението внесено от министрите днес е същото като представеното пред депутатите в събота. Обстоятелствата, при които трябва да се проведе гласуването също са еднакви с тези от преди 2 дни.

Председателят нарече "неубедителен" аргумента, че ситуацията се е променила, заради писмото за забавяне на Brexit, изпратено от премиера до ЕС през уикенда. Според него ново гласуване би повторило предишното и би било против правилата.

Бъркоу е разпоредил първо да се разгледа законодателството, изисквано от сделката, вкарано в събота с поправката Летуин.

Въпросното законодателство - законопроекта за излизане на страната от ЕС, изменен с поредица от предложения, включително за митническия съюз и втори референдум за ЕС - трябва бъде публикуван днес и вероятно ще бъде гласуван утре в британския парламент.

Остри реакции

Решението на председателя никак не се хареса на управляващите консерватори, които го укориха, че не дава възможност на Камарата да се произнесе по въпроса.

Гласуване по сделката за Brexit на Джонсън в Камарата на общините няма да има

След над 5-часови дебати на депутатите на извънредната сесия на Камарата на общините в британският парламент гласуване по сделката на п...

Някои дори обвиниха Бъркоу в пристрастност, а той контрира, че винаги е давал възможност за изява на евроскептиците в парламента, постъпва принципно и в интерес на цялата камара.

Той e убеден, че решението му е "процедурно правилно", колкото и да е неприятно за някои в залата. Председателят изрази увереност, че отхвърляйки днешното гласуване на сделката на Джонсън, това няма да попречи депутатите да изразят мнението си за начина на Brexit до края на месеца.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин подкрепи отлагане на Brexit, за да може камарата да проучи внимателно сделката на Джонсън за Brexit.

Самият Джонсън е разочарован, че Бъркоу е отхвърлил възможността да изпълни волята на британския народ, разкри говорител на "Даунинг Стрийт 10".

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
САЩ вярват, че режимът на Асад е бомбардирал бежански лагер

Държавният департамент на САЩ обвини режима на Башар Асад в обстрела на бежанския лагер Ках в провинция Идлиб и призова всички страни към примирие,...