Бум на заразени с коронавирус в Полша, затягат сериозно мерките

3242
Бум на заразени с коронавирус в Полша, затягат сериозно мерките
Снимка: Pixabay

Полша ще въведе отново редица ограничения за социални събирания, за училищата, търговските обекти и ресторантите. Мерките се налагат заради резкия скок на заразените с коронавирус, обяви днес правителството във Варшава, цитирано от ДПА.

"Трябва да натиснем спирачките", каза здравният министър Адам Неджелски на пресконференция в столицата, на която виртуално присъстваше и премиерът Матеуш Моравецки, който е в карантина. От неделя 150 общини в страната, включително много от най-големите полски градове, ще бъдат обявени за "червени зони", в които ще бъдат наложени най-строги мерки срещу разпространението на заразата, каза министърът. Там ще бъдат забранени събирания на повече от 10 души, а в магазините ще се допускат до 5 души едновременно. Забраняват се сватбени тържества, а в църквите ще се допуска по 1 човек на 7 квадратни метра площ.

Полският премиер под карантина след контакт с болен от коронавирус

Полският министър-председател Матеуш Моравецки е под карантина от вторник след контакт с положителен за COVID-19, предаде ТАСС. Това о...

Университетите и средните училища в червените зони ще преминат на дистанционно обучение, а в останалата част от страната ще преминат на хибридна система, съчетаваща дистанционно и присъствено обучение. Началните училища в национален мащаб ще продължат с присъствени занятия, което ще позволи на родителите да ходят на работа, каза премиерът по видеовръзка по време на пресконференцията.

Ресторантите ще могат да работят от 6 сутринта до 21 ч. в цялата страна, но всяка втора маса трябва да остава празна. След 21 ч. те могат да предлагат само храна за вкъщи. Фитнесите и плувните басейни навсякъде се затварят временно, спортните събития ще се провеждат при закрити врата. Извън червените зони сватбите остават разрешени, но с не повече от 20 присъстващи и без танци. Публични събирания се ограничават до 25 присъстващи. Поляците ще трябва да носят маски на обществени места.

Целта на новите мерки е да не се допусне надхвърляне на капацитета на полската здравна система, пише 24 часа. Днес бе съобщено за 8 100 новозаразени с коронавируса за последното денонощие – рекорден дневен брой от началото на пандемията. Заразените за последната седмица са се увеличили двойно в сравнение с предишната. В страната с население от 38 млн. досега са регистрирани общо почти 150 000 заразени и 3 300 починали от коронавирус, съобщава ДПА. Сериозен проблем е недостигът на медицински персонал и оборудване.

Властите в големи градове като Познан и Краков предупредиха, че болничните легла за лечение на заразени скоро ще бъдат заети на 100 процента. Националната здравна каса призовава днес болниците да свият до минимум планираните медицински процедури или съвсем да ги прекратят, освен за лечение на рак. Полша значително увеличи и броя на тестовете за коронавируса след критики, че те са недостатъчни. За последните 24 часа до тази сутрин са направени 64 500 теста срещу 44 000 предния ден.

Задължителни маски на обществени места от събота в Полша

Поляците ще трябва да носят маски за лице във всички обществени пространства от събота, заяви премиерът Матеуш Моравецки, след като слу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа