България ни праща 16 МиГ-29 и 14 Су-25, уверени в Украйна, Кирил Петков отрече

31047
България ни праща 16 МиГ-29 и 14 Су-25, уверени в Украйна, Кирил Петков отрече
Снимка: БГНЕС

Страните-партньори на Украйна ще дадат на украинската армия 70 самолета МиГ-29 и Су-25. Това се казва в съобщение на сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна, пише Укринформ.

"Вече ще има още "Призраци на Киев“! Плюс 70 самолета за украинската армия! Нашите партньори ни дават МиГ-29 и Су-25! Ако е необходимо, те ще могат да се базират на полски летища, от които украинските пилотите ще изпълняват бойни задачи“, се казва в съобщението.

Какво се случва в окупирания от Русия град Бердянск? (ВИДЕО)

"Руснаците влязоха в града ни четири дни след началото на войната. За минути те бяха навсякъде". Това разказва жителка на Бердянск пред...

Там се отбелязва, че България ще прехвърли 16 МиГ-29 и 14 Су-25, Полша - 28 МиГ-29, Словакия - 12 МиГ-29. По-рано днес президентът Владимир Зеленски настоя за пълното затваряне на въздушното пространство за руски самолети.

Информацията вероятно идва след коментара на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, който съобщи, че европейски държави ще предоставят на Украйна изтребители. Той не даде подробности на кои страни ще се разчита, но според военни експерти ще се търсят стари съветски машини, които украинските Военновъздушни сили познават и могат да ползват. Специализираният портал Defense One отбелязва, че три страни членки на НАТО разполагат с подобни машини, а именно Полша, Словакия и България, цитирани от Укринформ.

В понеделник премиерът Кирил Петков обяви, че България няма да помага с изтребители на Украйна. "Никакви ангажименти не са поемани за български изтребители. В момента имаме малко летящи самолети и няма как да предоставяме на друга страна. Другата фалшива новина, която чух днес, е, че ще пращаме войски в Украйна. Няма абсолютно нищо вярно в тези две твърдения", каза премиерът. 

Зеленски към Русия: Никой в света няма да ви прости, че убивате мирни граждани

"Днес руските сили брутално обстрелваха Харков от реактивна артилерия. Това очевидно е военно престъпление", заяви украинският президен...

Бърза справка показва, че към момента България разполага с общо не повече от 14 изтребителя МиГ-29, като на практика от тях летят около 8, а останалите се използват за части за годните машини. Освен тях има и 2 учебни МиГ-29 УБ.

Преди 30 години страната ни закупи 22 изтребителя, които трябваше да подменят постепенно основната част от бойната ни авиация, която дотогава се състоеше от над 200 самолета МиГ-21. Бройката им обаче постоянно намалява, като последната машина беше загубена при катастрофата край Балчик в нощта на 9 юни миналата година. 

Що се отнася до щурмовите Су-25, Бългapия наистина paзпoлaгa c oбщo 14 такива самолета, ĸoитo ca нa въopъжeниe в cтpaнaтa oт 1986 г. Към момента напълно модернизирани обаче са 8 от тях.

Всичко за кризата в Украйна - в реално време тук.

Украинският посланик в ООН: Русия използва "вакуумна бомба" над Украйна

Русия използва "вакуумна бомба" при инвазията в Украйна. Това е станало в понеделник, заяви украинският посланик в САЩ Оксана Маркарова...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фицо: Словакия не подкрепя приемането на Украйна в НАТО

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.04 - Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

Вархеи: ЕС скоро ще има нови членове

Чехия: Дарители са готови да купят 500 000 снаряда за Украйна

ЕС започва работа по нови санкции срещу Иран

Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400*

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа