Български гвардейци поведоха парада по случай националния празник на Франция (СНИМКИ)

9913
Български гвардейци поведоха парада по случай националния празник на Франция (СНИМКИ)
Снимка: Стопкадър

За първи път България излъчи авангарда на военния парад в Париж в чест на Националния празник на Франция - Деня на превземането на Бастилията. Представително военно формирование от Националната гвардейска част с българския флаг поведе пешия марш по "Шан-з-Елизе" от Триумфалната арка до площад "Конкорд", където армейците бяха поздравени с ръкопляскане от президента Еманюел Макрон, министър-председателката Елизабет Борн и други официални лица. В тържеството участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Сред поканените, които застанаха начело на парада с нашите гвардейци, са представители на множество държави от Европейския съюз и НАТО, сред които Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Румъния и Словакия. Тази година специално внимание бе проявено от Франция към държавите именно в Източна Европа. Целта бе да се демонстрира непоколебимия ангажимент на партньорите и съюзниците в защита на мира и сигурността, което включва и укрепването на отбранителния и възпиращ потенциал на Източния фланг на Алианса, съобщи Министерството на отбраната. Тазгодишното мото на парада е "Сподели пламъка", което зове за единство на фона на световните кризи.

Френският национален празник, честван на 14 юли, символизира края на абсолютната монархия и е емблема на националното единство. Денят на Бастилията се отбелязва всяка година от 1880 г. насам. В проявите участват общо около 6400 военнослужещи, от които 5000 преминават в марш. Участие взема и многобройна техника, сред която: 66 самолета, 25 хеликоптера, 119 транспортни средства и бойни машини, 62 мотоциклета. Традиционно военният парад се наблюдава от около 8000 души на трибуните, както и от 8 милиона зрители пред телевизионния екран и на уебсайтовете на основните френски медии. След парада се предвиждат допълнителни дейности като набирането на военнослужещи в наборен център и демонстрации на способности от френските Сухопътни войски.

Седмица преди началото на тържествата Еманюел Макрон стана първият президент на Петата френска република, който летя на борда на самолет на "Патрулите на Франция" - авиационната група, известна със зрелищните си въздушни изпълнения по време на официални чествания във Франция. И този 14 юли тя даде сигнал за начало на парада чрез прелитане над Париж. На 8 юли Макрон бе в самолета "Алфа Джет", който изпълнява лидерска роля по време на полетите на патрулите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руските ракети поразиха Днепропетровска област, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа