Червен килим за Си Дзинпин в Унгария: Орбан затвърди репутацията си на троянски кон в ЕС

3035
Червен килим за Си Дзинпин в Унгария: Орбан затвърди репутацията си на троянски кон в ЕС
Снимка: Getty Images

Повече и по-дълбоки връзки между Китай и Унгария и Будапеща "да играе по-голяма роля" в насърчаването на отношенията между Пекин и ЕС. Това е посланието на китайския президент Си Дзинпин по време на посещението му в Унгария.

Визитата на китайския президент в Унгария е последният етап от първата европейска обиколка на Си след 2019 г. - той беше във Франция и Сърбия по-рано тази седмица.

След срещата си с унгарския министър-председател Виктор Орбан вчера следобед Си заяви, че Пекин отдава "голямо значение" на отношенията си с ЕС. Китайският лидер призова Унгария, която поема ротационното председателство на блока през втората половина на годината, да "играе по-голяма роля в ЕС и да настоява за ново и по-голямо развитие на отношенията между Китай и ЕС", пише БГНЕС.

Още: Започна посещението на Си Дзинпин в Унгария (ВИДЕА)

На фона на разногласията със Запада относно войната в Украйна и световната търговия двамата лидери подчертаха общите си възгледи и демонстрираха близките си връзки, като обявиха, че са подписани 18 двустранни споразумения. Бяха обявени няколко нови проекта, включително изграждането на железопътна инфраструктура, петролопровод между Унгария и Сърбия и сътрудничество в ядрената енергетика. По-рано на 9 май Си и съпругата му Пън Лиюан бяха приети с военни почести от унгарския президент Тамаш Сульок в бляскавия двор на президентския дворец в Будапеща. Според изявление, публикувано след срещата, Си е заявил, че двустранните "отношения сега са в най-добрия си период в историята".

Откакто се върна на власт през 2010 г., Орбан често е в конфликт с Брюксел и провежда външна политика в източна посока, като се стреми към по-тесни икономически връзки с Русия, Китай и други азиатски държави.

Дзинпин в Унгария: Дипломатически знаци

Тридневната визита на Си в Унгария, след като премина през Париж - единствената друга столица от ЕС в маршрута - "показва нарастващото значение на Унгария в световната политика", заяви началникът на кабинета на Орбан Гергели Гуляш на брифинг на правителството.

Още: Хиляди посрещнаха Си в Белград. Вучич: Такава любов няма да видите другаде (ВИДЕА)

След като през 2022 г. Унгария започна да се рекламира като световен център за производство на електрически автомобили, в цялата страна се появиха заводи за батерии и автомобили, в които бяха инвестирани десетки милиарди евро. Докато правителството твърди, че Унгария се възползва от партньорството си с Китай, опозиционните партии изразяват загриженост относно липсата на прозрачност, въздействието на заводите за батерии върху околната среда и корупцията.

Докато френският президент Еманюел Макрон настояваше Пекин да не подкрепя войната на Русия срещу Украйна и да приеме по-справедлива търговия, Унгария беше "по-приятелска дестинация за Си", заяви политологът Джа Ян Чонг от Сингапурския университет. В Унгария, страна с тесни връзки с Москва и Пекин, Си успя да "избегне трудните разговори и неудобните въпроси", добави той.

"Посещението в Унгария осигурява дипломатическа победа за Си, показвайки топлите му връзки с държава-членка на ЕС, която все още разстила червения килим за китайските инвестиции", каза Сяосюе Мартин, изследовател в Китайския център в Клингендаел.

ОЩЕ: Двуличието на Си Дзинпин за Югославия: Лае срещу НАТО, но не хапе

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

По искане на Русия: YouTube започна да блокира видеа за избягване на мобилизацията

Дуда сравни смъртта на Раиси с гибелта на президента Качински при Смоленск

Естонският премиер: Няколко държави вече са пратили военни инструктори в Украйна

След удар по руски кораб: Украйна може да има точни ракети ATACMS, с които да разруши Кримския мост

Чърчил и Чаплин едновременно: Точно 5 години откакто Зеленски е президент

Няколко хиляди парашутисти на НАТО с десант в Румъния (СНИМКА)

Заради високите цени: Държавните служители в Гърция излизат на протест

Русия може да е загубила и последния си носител на крилати ракети в Крим

Кой кого обиди: Испания отзовава посланика си в Аржентина

Великобритания дава ракети за ПВО и 1 млн. снаряда на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа