Червеният кръст: Украйна е в състояние на гражданска война

23795
Червеният кръст: Украйна е в състояние на гражданска война
Снимка: Getty Images/Guliver

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) счита, че Украйна се намира в състояние на гражданска война. Организацията призова и двете страни да спазват законите на конфликта, тъй като цивилните понасят бремето, предаде БГЕНС.

Тази формална класификация означава, че участниците в сблъсъците между силите на правителството и проруските сепаратисти в източната част на Украйна е възможно да бъдат съдени за военни престъпления в международния съд. "Боевете в Източна Украйна продължават да взимат жертви от цивилните. Призоваваме всички страни да спазват международното хуманитарно право, известно с други думи като закона за въоръжените конфликти", каза Доминик Стилхарт, директор на операциите на МКЧК. "Тези правила и принципи се отнасят за всички страни на немеждународния въоръжен конфликт в Украйна и налагат ограничения на средствата и методите за водене на война, които те могат да използват", добави той.

МКЧК следи за спазването на Женевските конвенции, които представляват правилата за водене на конфликт. Червеният кръст използва термина "немеждународен въоръжен конфликт" за гражданска война.

Организацията подчертава, че международното прави задължава воюващите страни да уважават и защитават цивилното население и хората, които не участват или вече не участват във военните действия, включително ранените и задържаните, към които трябва да се отнасят с достойнство.

Днес Стилхарт бе в Украйна за разговори за конфликта. Той обсъди още продължаването на операцията по връщане на телата на жертвите от катастрофата на малайзийския "Боинг".

Червеният кръст подчертава, че законите за войната изискват "всички възможни мерки" да бъдат предприети за издирването на телата на загиналите, предотвратяването на кражбата на техни лични вещи и предаването им на роднините за погребение.

"МКЧК е готов да улесни движението и дейността на специалистите до приключването на тяхната работа и откриването и идентифицирането на всички останки", каза Стилхарт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа