Четирикратен скок на порно отмъщенията към деца по време на пандемията

7507
Четирикратен скок на порно отмъщенията към деца по време на пандемията
Снимка: iStock/Guliver

Случаите на порно отмъщение - практиката на разпространение в интернет на снимки на разсъблечено лице или участващо в сексуални действия без негово съгласие, понякога заедно с личната му информация - непрекъснато се увеличават през последните пет години от 2015 г. насам, когато броят на случаите е 288.

В резултат на пандемията от COVID-19 броят на съобщенията за порно отмъщение рязко е нараснал, като за 13-месечен период в Лондон броят на престъпленията се е увеличил с 329%. Според новите данни, разкрити от Столичната полиция чрез искане за свобода на информацията (FOI) и съобщени от „Дейли Мейл“, някои от жертвите са били едва на 10 години.

Общият брой на случаите на порно отмъщение е нараснал с 698 в периода от 1 октомври 2020 г. до 31 октомври 2021 г. Съобщенията за жени, станали жертва на престъплението, са се увеличили с общо 572 случая в сравнение със 177 съобщения през миналата година. При мъжете жертви увеличението е със 162 случая.

Данните показват, че в сравнение с 2020 г. броят на жертвите на възраст между 10 и 17 години се е увеличил четирикратно.

Това се случва, тъй като South West Grid for Learning (SWGfL), британска благотворителна организация, която работи с училища и други организации за защита на децата онлайн и която управлява телефонна линия за помощ срещу отмъстително порно, е станала свидетел на удвояване на случаите през миналата година. Благотворителната организация предупреди, че инцидентите "нямат признаци на намаляване", като публикува своя петгодишен доклад, обхващащ периода 2015-2020 г.

Случаите на "секс тормоз" или изнудване чрез уебкамера, при които престъпниците използват фалшиви самоличности, за да се сприятелят с жертвите онлайн, като впоследствие ги убеждават да извършват сексуални действия, са се утроили през миналата година.

"По време на пандемията практически за една нощ наблюдавахме двойно увеличение на докладите за злоупотреба с интимни изображения. Това може да се дължи на различни причини, макар че ние можем само да предполагаме", цитира се изявлението на старшия специалист на телефонната линия за помощ Зара Уорд.

Тя уточни, че тъй като пандемията от COVID-19 е довела със себе си мерки, въведени за ограничаване на разпространението ѝ, хората са били насърчавани да работят от дома и като цяло да си стоят повече вкъщи.

"Връзките се създаваха онлайн... което означава, че сексуалното поведение се осъществява виртуално. Вследствие на това през 2020 г. броят на случаите на злоупотреба с интимни изображения се е удвоил, а съобщенията за секс тормоз са се утроили", добави тя.

Подобни случаи сами по себе си едва ли са нещо ново и през последните пет години непрекъснато са се увеличавали, твърдят експерти, позовавайки се на полицейски регистри. През 2015 г. са били регистрирани едва 288 случая на злоупотреба с изображения, но в периода 2019-2020 г. ръстът е със 164 случая.

"Смятаме, че преди 2020 г. сме виждали само върха на айсберга. Но сега докладите се увеличават още повече, задвижени напред от пандемията - те не показват признаци на забавяне", казва Зара Уорд.

В Обединеното кралство законите за порно отмъщението влязоха в сила през 2015 г., като въпросното престъпление е класифицирано в раздел 33 от Закона за наказателното правосъдие и съдилищата. Лицата, които бъдат признати за виновни за умишлено споделяне на сексуални снимки на дадено лице без негово съгласие както в интернет, така и извън него, могат да бъдат осъдени на до две години затвор. Това включва и изображения, споделени чрез текстово съобщение, електронна поща, уебсайт или чрез физическо разпространение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа