Чрез Шотландия Русия се опитва да задълбочи разкола във Великобритания

3853
Чрез Шотландия Русия се опитва да задълбочи разкола във Великобритания
Снимка: iStock/Guliver

Русия се опитва да „задълбочи разкола“ във Великобритания, като умишлено се намесва в дебата за независимостта на Шотландия, каза британският министър на отбраната Бен Уолъс. Той също така обвини Кремъл, че руските власти се възползват от „уязвимостите в малките страни“, пише The Times.

Ако Шотландия в крайна сметка реши да се отдели от Великобритания и да се откаже от цялостната политика за ядрено сдържане на Русия с ракети Trident, тя ще се изложи на повишен риск от атака, предупреди Уолъс. Той каза още, че в този случай Шотландия ще загуби достъп до общата база данни на разузнавателните служби, което значително ще отслаби способността й да се противопоставя на терористични заплахи, допълва агенция Фокус. 

Близо 40% от руските фирми подкрепят задължителната ваксинация

Повече от една трета от руските компании (39%) настояват да бъде въведена задължителна ваксинация срещу коронавирус, докато повече от п...

„Без разузнавателни данни определено ще бъдете по-уязвими“, заяву Уолъс пред Шотландската асоциация на парламентарните журналисти. Според него, лишена от достъпа, който понастоящем предоставя Министерството на външните работи на Обединеното кралство, Шотландия ще бъде „по-малко способна да споделя разузнавателна информация“, отколкото в рамките на сегашния алианс.

Ръководителят на британското министерство на отбраната каза също, че руската намеса във вътрешната политика на Обединеното кралство вече се е превърнала в „нова реалност“, съобщава The Times. „Достоверно е, че информацията от отворен код показва, че Русия се е опитала да повлияе на кампании относно референдума за независимост на Шотландия през 2014 г.“, каза Уолъс.

Попитан от репортери дали има някакви фактически доказателства за опити за „руска намеса“ чрез интернет, Уолъс каза: „Мисля, че видяхме, че Русия и други страни проявяват интерес към засилването на разногласията в цяла Европа, включително в Шотландия. Не мога да говоря за това тук и сега, но мога да кажа, че има такъв интерес и дори повече“.

Британският министър също така подчерта, че Русия играе активна роля в „корумпирането на политическите системи или несъмнено се опитва да отслаби други страни“, включително балтийските страни. Коментирайки намерението на Шотландската национална партия да се откаже от ракетите Trident в рамките на три години след като Шотландия стане независима, Уолъс предупреди, че руският лидер Владимир Путин „няма практика да оставя на мира без ядрени оръжия... вярно е точно обратното“.

От днес 6 области в Русия са в платен отпуск

От днес в Русия започнаха платените неработни дни в районите на Самара, Нижни Новгород, Новгород, Воронеж, Курск и Пермска област. Пла...

Освен това Уолъс се опита да опровергае съобщенията в британските медии, че контингентът в Шотландия може да бъде съкратен до 1700 военнослужещи като част от политика за намаляване на разходите. Министърът на отбраната нарече тези изявления „глупости“, пише The Times. Според него плановете на британското правителство в тази област, напротив, целят да осигурят на Шотландия стотици допълнителни работни места.

На свой ред Стюарт Макдоналд, говорител на Комитета по отбрана на Шотландската национална партия, каза, че винаги е заявявал ясно за „заплахата“ за демократичните общества от Русия. Той също така обвини британското правителство, че не е изпълнило задълженията си за борба с този риск, отбелязва изданието.

Макдоналд подчерта, че до момента нито една от свързаните препоръки, които се съдържат в специалния доклад на ръководената от него комисия, не е изпълнена. Според него това за пореден път доказва, че стратегията на Обединеното кралство „остава фрагментирана, лишена от целенасоченост или ясна политическа посока“.

Макдоналд също отрече предположението на британския министър на отбраната, че шотландското правителство няма да може да обезпечи сигурността на държавата, ако получи независимост. „Една независима Шотландия, като член на алианса НАТО-ЕС, ще приеме сериозно отговорностите си като субект на сигурността“, увери политикът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа