Данни от САЩ в руски източник: Русия счупи всички рекорди на САЩ по изстрелване на ракети на война

80513
Данни от САЩ в руски източник: Русия счупи всички рекорди на САЩ по изстрелване на ракети на война
Снимка: Getty Images/Guliver

Съединените щати ежедневно следят броя на изстреляните ракети от руски войски по време на специалната операция в Украйна. Тези числа отдавна са достигнали невероятни стойности и продължават да растат, чупейки всички рекорди във военните кампании на САЩ - и това въпреки факта, че американската армия традиционно се ръководи от доктрината за масивен ракетен удар при провеждане на мащабни военни операции.

Информацията се публикува ежедневно на нарастваща база в два ресурса - в акаунт в Twitter на изследователската организация CSIS и на Аманда Масиас, репортер на CNBC, които се позовават на данните на Пентагона. Техните данни за използване на ракети не се различават много: над 1300 и 1200 изстрелвания съответно към 28 и 24 март, а оттогава минаха 3 дни, като според украинския президент Володимир Зеленски на ден има по около 30-40 изстреляни руски ракети, а войната в Украйна изглежда далеч от приключване. Руското интернет издание topwar.ru анализира обобщената информация.

ВИЖТЕ ОЩЕНеочаквано: Кличко напусна Украйна!

Става дума за удари с крилати, балистични, а напоследък и с хиперзвукови ракети: "Калибър" от морски носители, Х-101 и "Кинжал" с въздушно базиране, 9М723 и 9М728 от ОТРК "Искандер-М", "Оникс" или "Яхонт" от крайбрежния самоходен комплекс "Бастион-П".

Както е посочено в Altyn73 LJ, използването на ракети от Русия по време на украинската криза отдавна е счупило всички рекорди на САЩ (общо около 1400 ракети): по време на операция "Пустинна буря" през 1991 г. (Ирак) американската коалиция използва 297 крилати ракети с морско и въздушно базиране, Desert Fох 1998 г. (Ирак) - над 400, "Allied Force" 1999 (Югославия) - повече от 300, "Зората на Одисей" 2011 (Либия) - над 400.

Министерството на отбраната на САЩ очевидно не е очаквало, че руските войски разполагат с толкова голям арсенал от крилати и балистични ракети, главно "Калибър". Първоначално Пентагонът заяви, че ракетите от този тип трябва да свършат на 20 март. Сега вече се съобщава, че въоръжените сили на Русия са изразходвали половината от резервите си.

ВВС на Украйна: Русия атакува дори от Каспийско море

Русия изстрелва ракети по Украйна дори от Каспийско море, такъв удар беше нанесен на Яворивския полигон - атака, при която загинаха 35 ...

ВИЖТЕ ОЩЕСветовна организация обърна гръб на молба и заръка на Кличко

"Арсеналът от крилати ракети на руските въоръжени сили е голям, но не е бездънен. Те [руските военни] трябва внимателно да избират целите си", посочи преди началото на специалната операция в Украйна един от експертите на изследователския център RUSI към британското министерство на отбраната, позовавайки се на известен таен доклад за освобождаването в Руската федерация през 2018 г. на само 180 "Калибър".

Сега Пентагонът казва, както е обяснено от Reuters, че руските ракети показват изключително лоши характеристики: процентът на отказ на някои ракети, в зависимост от техния тип, надхвърля 50%, а при някои достига 60%.

Западни експерти на страниците на Forbes коментират ракетния арсенал на руските въоръжени сили за неправилно съхранение, което се твърди, че засяга бойното използване на оръжия: ракетите или не се изстрелват, или пропускат целта, или не детонират при контакт.

ВИЖТЕ ОЩЕСветовна организация обърна гръб на молба и заръка на Кличко

САЩ се готвят да засилят производството на ракети за Украйна

Пентагона планира да ускори производството на популярните ракети "земя-въздух" "Стингър" и на противотанковите "Хавелин", съобщава CNN....

Отбелязва се, че руската отбранителна индустрия е изключително зависима от западната електроника, която заради санкциите няма да позволи да се намери достатъчно количество за производството на нови ракети (компютърните чипове може би могат да бъдат доставени и от Китай).

Твърди се, че поради тази причина са използвани коригируеми артилерийски снаряди [Краснопол] и хиперзвукови ракети "Кинжал", "които поразиха незначителни цели като петролна база" - край Лвов.

ВИЖТЕ ОЩЕНеочаквано: Кличко напусна Украйна!

Превод: Ганчо Каменарски

ОЩЕ: Британски военни обучават украинците да използват ракета, която ще превърне небето за руските пилоти в ад (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Когато самолетите са 1:30, а снарядите 1:10, нямаме шанс за победа: Зеленски

Над 200 екзотични животни загинаха след ужасяващ пожар в зоопарка в Крим (ВИДЕО)

Вторият след Путин посочи Украйна като виновна за атаката в "Крокус Сити Хол"

Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Безшумна подводница собствено производство: Украйна скоро може да я има в арсенала си (ВИДЕО)

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Австрийка намери глава на плъх в пакет замразени зеленчуци

Гори историческата фондова борса на Копенхаген (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com