Дейселблум: С продажба на активи Гърция ще изплати дълговете си за 20 години

7803
Дейселблум: С продажба на активи Гърция ще изплати дълговете си за 20 години
Снимка: Getty Images

Постъпленията от продажба на активи в Гърция ще позволят на страната да изплати дълговете си за 20 и повече години, предаде Ройтерс, цитирайки думите на ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, предаде БГНЕС.

Според него скоро ще бъде направена оценка на гръцките активи, които ще бъдат продадени на етапи за три години.

Споразумението за нова програма за помощ на Гърция по Европейския механизъм за стабилност (ESM) беше постигнато в Брюксел в понеделник на срещата на върха на еврозоната. Обемът на тригодишната програма за помощ на Гърция ще бъде в размер на 80-90 млрд. евро под формата на заеми при облекчени условия. В замяна на това Гърция ще осъществи серия от структурни реформи, които по същество са мерки за строги икономии. Атина трябва да продаде държавни активи за 50 млрд. евро. на специалния фонд под управлението на кредиторите, който може да бъде използван за финансиране на програмата за помощ или за гарантиране на кредити.

В същото време финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле е казал пред парламентарната комисия по бюджета, че първата част от мостовото финансиране за Гърция ще бъде достъпно още този месец.

Това съобщи бюджетния експерт Екхард Реберг, цитиран от агенция Ройтерс. Средствата, които са в размер на 7 млрд. евро, ще бъдат достъпни чрез Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSM). Пред комитета Шойбле е заявил още, че няма да има бъдещи рискове от използването на EFSM за държавите от ЕС извън еврозоната.

Еврогрупата започва преговори за спасителната програма на Гърция

Финансовите министри от еврозоната одобриха стартирането официалните преговори по новата спасителна програма за Гърция, след като пар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа