Дейвид Камерън: Израел блокира ключов пропускателен пункт за помощи в Газа

1162
Дейвид Камерън: Израел блокира ключов пропускателен пункт за помощи в Газа
Снимка: БГНЕС

Дейвид Камерън обвини Израел, че е поискал затварянето на ключов пропускателен пункт за хуманитарна помощ в Газа, в сблъсък с израелски правителствен говорител, който според съобщенията е довел до отстраняването на служителя.

В остро писмо министърът на външните работи на Обединеното кралство заяви, че помощта не може да влезе в Газа поради "произволни откази от страна на правителството на Израел и продължителни процедури за разрешаване на достъпа, включително многократни проверки и тесни прозорци за отваряне през светлата част на деня".

Още: Израел конфискувал 3 милиона долара на Хамас

Говорителят Ейлон Леви, за когото израелските медии съобщиха, че е временно отстранен, се е нахвърлил върху Камерън в Туитър, намеквайки, че Израел не поставя никакви пречки пред доставката на помощта. Самият Леви не е коментирал причината за отстраняването си, но британски депутати заявиха, че някои от твърденията на Леви не са били одобрени в израелското правителство. Появиха се и съобщения за предишен сблъсък между Леви и Камерън, който е създал напрежение.

В писмо до председателя на комисията по външни работи Алиша Кернс Камерън отрича твърдението на Леви, че ООН е поискала пропускателният пункт Керем Шалом да бъде затворен в съботните дни. Леви направи това твърдение в туит, но Камерън заяви, че Израел затваря жизненоважния пропускателен пункт заради шабат.

Тонът на писмото на Камерън е забележителен поради откровеността, с която той приписва проблемите при разпределянето на помощта, като категорично противоречи на израелските твърдения, че броят на камионите с помощ, преминаващи в Газа, е достигнал задоволително ниво.

Още: Вече е потвърдено: Израел ликвидира човек №3 в "Хамас"

Той пише: "Вие цитирате твърдения, че международните донори трябва да изпращат толкова помощи, колкото желаят, а Израел ще улесни влизането им. Иска ми се това да е така. Огромно разочарование предизвиква фактът, че помощта от Обединеното кралство за Газа редовно се задържа в очакване на израелски разрешения. Например, известно ми е, че някои помощи, финансирани от Обединеното кралство, са заседнали на границата за по-малко от три седмици в очакване на одобрение", предава БГНЕС.

Той добави, че броят на камионите, влизащи в Газа, средно на ден е 165, но с големи колебания. Според него това е подобрение спрямо януари, но все още е необходим по-спешен напредък, за да се достигне цифрата от 500 камиона на ден преди нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Още: Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Той също така заяви, че една от основните причини за проблемите с разпределението в Газа е, че Израел не позволява на необходимия персонал да получи визи. Той пише, че "това трябва да се промени", като посочва, че повече от 50 визи чакат одобрение от Израел, за да могат опитни служители да влязат в Газа.

Част от очевидната неудовлетвореност на Камерън е, че той и неговият специален пратеник по хуманитарните въпроси в окупираните палестински територии смятат, че от средата на януари отправят един и същ списък с искания. Камерън също така твърди, че Израел има възможност да възстанови водоснабдяването, като разреши навлизането на гориво в Газа за изпомпване на вода. Той заяви, че в северната част на Газа 300 000 души са без вода. "Израел има възможност да завърти отново крановете - трябва да го направи", пише той.

Още: Камерън: Атаките на хутите заплашват невинни хора

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com