Десните в европарламента не одобряват бюджета на ЕС

3017
Десните в европарламента не одобряват бюджета на ЕС
Снимка: EC - Audiovisual Service

Евродепутатите се събраха на извънредна пленарна сесия, на която обсъдиха договорените от Европейския съвет бюджет на ЕС за следващите 7 години и плана за възстановяване от пандемията с COVID-19. Голяма част от тях изразиха несъгласие с предвиденото намаляване на средствата в полза на здравето, образованието и иновациите, предаде БНР.

"Направихме европейско предложение, Европа още не е излязла от тъмнината, но се насочва към светлината", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред евродепутатите, представяйки споразумението между европейските лидери. Тя определи като голям победител на тази среща на върха "новите собствени ресурси". Фон дер Лайен допълни, че бюджетът и върховенството на закона оттук нататък ще вървят ръка за ръка. Орязванията тя определи така:

Някои решения по много програми предизвикват съжаление и бяха болезнени, а те имат ключово значение за европейска добавена стойност. Мисля за "Хоризонт", основната ни здравна програма, "Инвест ИЮ".

Калфин: ЕС този път дава парите с условия

"ЕС този път дава парите с условия. Трябва да ни е ясно, че няма как да ги вземем и да ги похарчим току така. Така бившият вицепремиер...

На това председателят на ЕНП Манфред Вебер отговори, че евродепутатите от неговата група не са готови да преглътнат горчивия хап и не смятат, че новият бюджет дава точния отговор на предизвикателствата през следващите 7 години.

Ангел Джамбазки от групата на европейските консерватори и реформисти заяви, че ВМРО няма да подкрепи нито бюджета, нито възстановителния план.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който определи бюджета и плана като "силно и амбизциозно споразумение за Европа", се обърна към крайната десница така: "Чух думи, които бих могъл да нарека "жалки" от представените тук екстремистки партии. И добре прецених - вие избирате затварянето в себе си, омразата, разделението, отхвърлянето. Ние избираме толерантността, откритостта, обединението. Това е тъжен ден за вас и щастлив ден за Европа и европейците".

Сделката е положителна стъпка по отношение възстановяването, но неадекватна в дългосрочен план

В резолюцията, чрез който се дава мандат за предстоящите преговори за бъдещото финансиране и възстановяване на ЕС, Парламентът приветства приемането от страна на лидерите на ЕС на фонда за възстановяване, предложен от парламента през май, като го нарича „исторически ход за ЕС". Евродепутатите обаче изразяват съжаление относно значителното „намаляване на компонента на безвъзмездните средства в окончателното споразумение“ и призовават за пълно демократично участие на Парламента в създаването и контрола върху инструмента за възстановяване, чието „правно основание не предоставя официална роля на избраните членове на Европейския парламент“.

Има уж оптимизъм за спасителен план за коронавируса в ЕС, но преговори ще има и довечера

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че предлага 390 млрд. евро като безвъзмездна помощ за страните-членки на ЕС заради...

По отношение на дългосрочния бюджет на ЕС, те не одобряват съкращенията, направени по програмите, ориентирани към бъдещето, и смятат, че по този начин ще бъдат „подкопани основите за трайно и устойчиво възстановяване“. Водещи програми на ЕС за защита на климата, дигитален преход, здравеопазване, младежта, културата, научните изследвания и управлението на границите „са изложени на риск от незабавен спад на финансирането от 2020 г. до 2021 г.“, както и че считано от 2024 г. „бюджетът на ЕС като цяло ще бъде под равнищата от 2020 г., което излага на риск ангажиментите и приоритетите на ЕС.“

Парламентът няма да приеме лошо споразумение

Парламентът не приема настоящото политическото споразумение на Европейския съвет относно многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021 - 2027 г. и „няма да парафира това решение като свършен факт“. Евродепутатите са „готови да оттеглят одобрението си“ за дългосрочния бюджет на ЕС (МФР), докато не бъде постигнато задоволително споразумение в предстоящите преговори между Парламента и Съвета, за предпочитане най-късно до края на октомври, за да бъде осигурен плавен старт на програмите на ЕС от 2021 г.

В случай обаче, че нова МФР не бъде приета навреме, евродепутатите припомнят, че член 312, параграф 4 от ДФЕС предвижда временно удължаване на размера на таваните и другите разпоредби, съответстващи на последната година (2020 г.) от настоящата финансова рамка и че това е напълно съвместимо с разпоредбите за плана за възстановяване и приемането на новите програми в рамките на бъдещата МФР.

Върховенство на закона

Кръчмарските сметки за коронавирусните европари за България

След като вчера сутринта (21 юли), премиерът Бойко Борисов обясни от Брюксел какво се пада на България по следващата седемгодишна финан...

Парламентът „изразява дълбоко съжаление“, че Европейският съвет значително отслаби усилията на ЕК и ЕП да защитават принципите на правовата държава, основните права и демокрацията в рамките на МФР и Европейския инструмент за възстановяване, като напомня, че регламентът за принципите на правовата държава ще бъде приет чрез процедура за съвместно вземане на решения.

Нови източници на приходи в европейския бюджет и изплащане на дълга

Евродепутатите отново заявяват, че ЕП няма да даде одобрението си за многогодишната финансова рамка (МФР) без споразумение относно реформата на системата на собствените ресурси на ЕС, включително въвеждането на набор от нови собствени ресурси до края на МФР за периода 2021 – 2027 г., който е нужен да покрие най-малко разходите, свързани с плана за възстановяване. Те смятат, че държавните и правителствените ръководители на ЕС не са успели да се справят с въпроса за плана за погасяване на задълженията във връзка с инструмента за възстановяване и припомнят, че ако не се въведат допълнителни съкращения на европейските програми или увеличаване на вноските на държавите членки, създаването на нови собствени ресурси е единственият метод на погасяване, който е приемлив за ЕП.

Необходимо е междинно преразглеждане на законодателството

Парламентът изисква правно обвързващо междинно преразглеждане на МФР, което да влезе в сила най-късно до края на 2024 г. и подчертава, че това преразглеждане трябва да се отнася за таваните за периода 2025 – 2027 г., въвеждането на допълнителни собствени ресурси и изпълнението на целите в областта на климата и биологичното разнообразие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинската армия се разпада, няма да ни спрат американските пари: Дясната ръка на Кадиров

Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Унищожени са 26 000 куб. м руско гориво при удара в Смоленск: Украинското разузнаване (ВИДЕО)

Германия: Атака с мачете в местен университет, нападателят е застрелян (СНИМКА)

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа