X
 
 

Die Welt: Европа харчи все повече за отбрана, а печелят САЩ

1935 3
Die Welt: Европа харчи все повече за отбрана, а печелят САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver
Европа харчи все повече пари за отбрана, а американските корпорации са най-големите печеливши от ситуацията, пише германският национален ежедневник Die Welt.  Изданието се позовава на резултатите от проучване на консултантската компания AlixPartners, цитирано от Агенжия "Фокус". В момента европейците купуват повече оръжия в чужбина, отколкото произвеждат те самите, подчертава изданието.

"Или европейските продукти са твърде скъпи, или това е знак за липса на доверие в собствената им отбранителна индустрия", цитира изданието експертът на AlixPartners Щефан Ол. През 2018 г. общият бюджет за отбрана на европейските държави възлиза на около 256 милиарда евро: 38,5 милиарда евро са от Германия, една от десетте държави с най-големи военни разходи в света. Освен това миналата година 7 от 26 европейски държави, които са членки на НАТО, са изразходвали за отбрана 2% от БВП, което е заложената цел от Алианса. През 2017 г. имаше само 3 такива държави, припомнят от редакцията.

Испания спира износа на оръжие за Турция

Испания спира да издава лицензи за износ на оръжие за Турция, тъй като то може да бъде използвано по време на операции в Сирия, съобщи ...

Според експертите на AlixPartners, за да увеличат пазарния си дял, европейските компании трябва на първо място да намалят разходите си. По-специално, проблемите на отбраната трябва да бъдат съсредоточавани по-малко върху специални поръчки на отделни държави. Пример е многофункционалният транспортен самолет "Airbus" A400m. Освен това консолидирането на индустрията може да помогне на предприятията.

Необходимостта от консолидация експертите от консултантската компания доказват в цифри, пише Die Welt: например, европейските армии използват 37 различни типа танкове и бойни превозни средства на пехотата, докато в американската армия има само 3 вида. Във флота европейците използват 29 вида разрушители и фрегати, а американците - 4.

"Европа трябва да намали броя на своите бойни системи. В противен случай финансирането им ще бъде невъзможно в бъдеще", предупреди Щефан Ол.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Пред Тръмп : "Борисов изтъкна, че България харчи над 3% от БВП за отбрана, което е повече от исканите от Тръмп 2%. " А българските пенсионери умират, понеже нямат пари за лекарства ! Но да се дупи на американците - първа радост е за него .
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ами Мафиота и Дебелака "Иван" за какво отидоха да се дупят на американците !
 • Лиза Мишпека 1.1 Лиза Мишпека преди 2 месеца Профил на трол?
  По навик...за да си начешаааат онаая задната си работа...
  : 0 !
Последно в Актуално