Директорът на Pfizer защити цената на ваксината

1500
Директорът на Pfizer защити цената на ваксината
Снимка: Getty Images/Guliver

Директорът на Pfizer каза в четвъртък, че ваксината срещу COVID-19 на компанията, сред най-скъпите на пазара, не е по-скъпа от цената на храната и няма да се продава на бедни страни с печалба, предаде АФП. Ръководителят на базираната в САЩ компания защити цената на дозите, които според него спасяват животи и могат да помогнат на страните да излязат от пандемията, пише БГНЕС.

"Ваксините са много скъпи", каза Алберт Бурла в интервю за няколко медии. "Те спасяват човешки животи, позволяват на икономиките да се отворят отново, но ние ги продаваме на цената на храната“, каза той в интервюто за "Лез Еко” във Франция, германската "Ханделсблат” , италианския "Кориере дела Сера” и "Ел Мундо”. Разработена съвместно с базираната в Германия BioNTech, ваксината на Pfizer е, заедно с Moderna, ваксината, която е струвала най-много на Европейския съюз, според данни, публикувани преди няколко месеца от член на белгийското правителство.

Учени: Рискът от тромбоза е по-висок при заразяване с COVID-19, отколкото след ваксина

Рискът от тромбози в мозъка е много по-висок при заразяване с COVID-19, отколкото в резултат от ваксините срещу инфекцията. Това обявих...

АФП припомня, че българският премиер Бойко Борисов предупреди по-рано тази седмица, че Брюксел е изправен пред огромно повишение на цените, тъй като договаря близо два милиарда допълнителни дози от ваксината за следващите години. "Pfizer беше 12 евро, след това стана 15 евро. Договорите сега се подписват на цена от 19,50 евро", каза Борисов в неделя.

Цените са в рязък контраст с ваксината, произведена от британско-шведския производител на лекарства AstraZeneca, който обеща да не реализира печалба от продукта си по време на пандемията и я продаде на ЕС за по-малко от две евро за доза. Бурла не потвърди цената на ваксината на Pfizer, но призна, че тя се продава на по-висока цена на развитите страни като тези в ЕС или САЩ.

"В страните със средни доходи я продаваме на половин цена", каза той. "В по-бедните страни, включително в Африка, ние я продаваме на себестойност", каза директорът на концерна. Много наблюдатели обаче се съмняват, че ваксината на Pfizer се разпространява широко в африканските страни, тъй като продуктът трябва да се съхранява в свръхстудени фризери с температура около минус 70 градуса по Целзий или по-ниска. Бурла каза, че компанията работи по нова формула, която ще позволи ваксината да се съхранява в продължение на четири до шест месеца при нормална температура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа