Джо Байдън: Подкрепата ни няма да отслабне, Украйна никога няма да бъде победа за Русия (ВИДЕО)

5199
Джо Байдън: Подкрепата ни няма да отслабне, Украйна никога няма да бъде победа за Русия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

"Преди една година светът се подготвяше за падането на Киев. Е, аз току-що се върнах от Киев и мога да съобщя, че Киев стои здраво". Така започна речта си във Варшава американският президент Джо Байдън, който е на посещение в Полша, а вчера се срещна в украинската столица с Володимир Зеленски. Според американския президент, глобалните принципи, които са били еталон за мира в продължение на повече от 75 години, са били изложени на риск с нахлуването в Украйна.

По думите му въпросът, пред който са били изправени всички, е бил дали ще реагират, или ще гледат встрани. "Една година по-късно знаем отговора - светът реагира и няма да гледа безучастно", категоричен бе той. Той добави, че е имал честта да каже това и в понеделник в Киев по време на срещата си със Зеленски, като го е уверил, че ще "отстоява всички тези неща".

Бивш руски премиер: Войната на Путин е провал, режимът му се крепи на страха на хората

"Ясно е, че година след началото на тази агресия Путин не успя да постигне своите амбициозни цели - смяна на режима в Киев, възстановяв...

"НАТО е по-единен в резултат на руската инвазия. Демокрацията е твърде силна за Путин", категоричен бе Байдън. "Вместо финландизация на Украйна Путин получи натовизация на Финландия и Швеция", заяви той, визирайки решението на Хелзинки и Стокхолм да се присъединят към Алианса.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Байдън подчерта, че докато Путин е смятал, че Западът ще зависи от руските енергийни пазари, те са намерили други пазари и са работили заедно със САЩ за прекратяване на зависимостта от руските изкопаеми горива. "Той си мислеше, че автократите като него са силни, а после се сблъска с желязната воля на американците", допълни още той.

За Володимир Зеленски Байдън отбеляза, че смелостта му е изкована в огън и стомана. "Демокрацията в света е станала по-силна, а не по-слаба, а автократите са станали по-слаби. Най-важното е да знаеш за какво се бориш и кой те подкрепя - и полският народ знае това по-добре от всеки друг", заяви още той. Байдън изрази подкрепата си за "смелите лидери на опозицията", включително тези от Беларус и Молдова. Той заяви, че се гордее, че подкрепя "свободолюбивия народ" на тези страни, тъй като борбата им за "извоюване на независимост ги поставя на пътя към членство в ЕС".

Байдън отправи послание към Путин, като предупреди, че "бруталността никога няма да сломи волята на свободните". "Украйна никога няма да бъде победа за Русия, никога", заяви той под бурните аплодисменти на присъстващите пред Кралския дворец във Варшава. "Свободните хора отказват да живеят в свят на безнадеждност и мрак", каза още той.

От посещението на Байдън в Киев до днешната реч на Путин: Триумф за Америка, унижение за Русия

Каквото и да се случи по-нататък в руско-украинската война, речта на американския президент в Киев, който в понеделник застана до Волод...

Байдън описа предполагаемите злоупотреби, извършени от Русия по време на войната. "Сред тях са изнасилването като оръжие на войната и опитът да се открадне бъдещето на Украйна, като се отнемат децата от родината им. Никой няма да отмести погледа си встрани. Това е отвратително, отвратително е", категоричен бе той.

"Украйна все още е независима и свободна, въпреки усилията на Русия. От Херсон до Харков украинските бойци си върнаха земята", каза още той и допълни, че правителството на Зеленски е демократично избрано и все още представлява волята на украинския народ. Той също така отбелязва, че Общото събрание на ООН е осъдило инвазията на Русия.

Обръщайки се директно към народа на Русия, Байдън заяви, че Западът не е подготвял заговор за нападение срещу Русия и че войната никога не е била необходимост, а е трагедия. По думите му Путин е избрал тази война и лесно може да я прекрати. "Ако Русия спре нахлуването си в Украйна, това ще спре войната, но ако Киев спре да се защитава, това ще означава край на Украйна. Именно затова Украйна продължава да получава подкрепа от западните си съюзници", каза още американският президент.

Байдън посочи как ЕС е поел безпрецедентен ангажимент към Украйна - не само по отношение на сигурността, но и по отношение на икономическата и хуманитарната помощ. "Сериозно говоря, огледайте се и се погледнете един друг, вижте какво сте направили досега, Полша е приела 1,5 милиона бежанци досега, Бог да ви благослови", обърна се към полския народ Байдън.

Президентът напомни, че ангажиментът на САЩ е свързан с "бъдещето на Украйна", която според него е свободна и суверенна. Той спомена онези, които са загубили живота си в украинската война, борейки се за свобода, като се обърна към тях като "украински патриоти". Байдън заяви още, че САЩ подкрепят украинските спасители, както и тези в градовете в страната, които се борят да запазят електрозахранването в условията на войната. Той даде висока оценка на доброволците, които са помогнали за подпомагането на Украйна, и на първата дама на Полша, като казва, че те са показали всичко хубаво от човешкия дух.

Путин пил антидепресанти заради визитата на Байдън в Киев, разкри източник

Руският президент Владимир Путин е изпаднал в депресия след последните събития в Украйна и по-специално посещението на американския пре...

"Трябва да бъдем честни и ясни, когато гледаме към предстоящата година", заяви още той, като предупреди, че за Украйна "ще продължат да настъпват трудни и много горчиви дни", въпреки убеждението му, че Киев ще победи във войната с Русия. Той е убеден обаче, че Киев ще се справи, както и че съюзниците му ще продължат да го подкрепят. Байдън отново потвърди ангажимента на САЩ към НАТО. "Нападението срещу един е нападение срещу всички. Това е свещена клетва", напомни той действието на член 5 от договора.

В края на речта си Байдън благодари на Полша, на украинските войски и на "всички, които защитават свободата". "Нека продължим напред с вяра и убеденост и с траен ангажимент да бъдем съюзници не на мрака, а на светлината", каза в заключение държавния глава на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месец

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 14.05 - Каква е ситуацията в Харковска област?

Разкритие: Новият руски военен министър получавал грантове от САЩ

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари трудовия пазар като цунами

Михаел Рот: Европейската история в момента се пише в Тбилиси (ВИДЕО)

Фон дер Лайен: Не изключвам споразумение с Европейските консерватори и реформисти

Нещо важно за приемането на еврото в България през 2025 г

Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Сърбия ще изпрати свой посланик в Киев за първи път след руската инвазия

Крал Чарлз удостои сина си Уилям с висше военно звание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа