Дори Сърбия гласува срещу Русия заради Украйна в историческа резолюция на ООН

12698
Дори Сърбия гласува срещу Русия заради Украйна в историческа резолюция на ООН
Снимка: Getty Images

Общото събрание на ООН гласува с голямо мнозинство резолюция, с която осъжда Русия за инвазията й в Украйна, и поиска Москва да спре огъня и да изтегли военните си сили - акт, който има за цел да изолира Русия в световната организация, предаде Reuters.

Кои са петте държави против? Самата Русия, заедно със Северна Корея, Сирия, Беларус и Еритрея. Считаната за сигурен съюзник на Русия на Балканите Сърбия е една от 141-те държави, гласували "за". България също гласува "за". Китай е най-впечатляващото име от тези, които се въздържаха. Китайският представител подчерта, че страната му няма да се присъедини към западните санкции срещу Русия.

Резолюцията "изисква Руската федерация незабавно, напълно и безусловно да изтегли своите военни сили от територията на Украйна в рамките на нейните международно признати граници". Тя също така изразява "сериозна загриженост относно съобщенията за атаки срещу граждански обекти като жилищни сгради, училища и болници, както и за жертви сред гражданското население, включително жени, старци, хора с увреждания и деца".

Разказ от Харков: Мамо, не искам да умра млад в неделя (ВИДЕО)

Борис Шустерман е украински режисьор, който с цялото си семейство живее на едно от най-опасните места в Украйна - разрушения от войната...

Според американския представител в ООН Линда-Томас Грийнфийлд Русия ще продължи да притиска Украйна и да засилва военните действия там - затова Грийнфийлд призова света да държи Русия отговорна за нарушения на международното право. Грийнфийлд предупреди, че Русия ще използва забранени оръжия като т.нар. "вакуумни бомби". "Това е един изключителен момент", каза Томас-Грийнфийлд. "Днес повече от всеки един момент от най-новата история ООН е изправена пред предизвикателство", заяви тя и призова: "Гласувайте "за", ако смятате, че страните членки на ООН, включително вашата собствена, имат право на суверенитет и териториална цялост. Гласувайте "за", ако смятате, че Русия трябва да бъде държана отговорна за своите действия. А руският представител в ООН Василий Небензя отрече, че руската армия атакува цивилни и предупреди, че приемането на резолюцията може да доведе до още по-голяма ескалация. Небензя отново нарече пълномащабната война "военна операция в защита на цивилно население в (самообявилите се и подкрепени единствено от Русия) Донецка и Луганска републики и спиране на атаките срещу него".

Междувременно водачът на руската делегация на преговорите с Украйна Владимир Медински потвърди, че Русия ще обсъди прекратяване на огъня и създаване на хуманитарни коридори с Украйна, предаде ТАСС. Очаква се вторият кръг от преговори да се проведе днес (3 март).

Още: Българският представител в ООН: Всички опити да бъде спряна Русия се правят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа