Дуда иска по-голямо присъствие на НАТО в региона

4707
Дуда иска по-голямо присъствие на НАТО в региона

Президентът на Полша Анджей Дуда иска НАТО да изпрати повече войски в региона. По време на предстоящото си посещение в Естония той ще започне кампания с призиви за мярката. Това съобщава висшестоящ полски източник, цитиран от Reuters.

Полша и Балтийските страни, притеснени от руското анексиране на полуостров Крим миналата година, неведнъж са искали от Алианса да разположи за постоянно войски на техните територии.

Но Германия и други държави от съюза, които се притесняват от отговора на Русия, отказват молбите като вместо това засилват съвместните упражнения и ротационното въртене на войски в региона, пише агенцията. Русия по-рано заяви, че всяко по-значително изпращане на войски близо до границите си ще се счита като акт на агресия.

Първото чуждестранно посещение на Дуда, след като положи клетва на 6 август, ще е жест на солидарност с Балтийските държави, съобщава още източникът. Държавният глава е заявил, че ще призове страните членки на НАТО да одобрят изпращане на войски по време на срещата на върха през следващата година.

"Президентът иска да покаже, че Полша застава рамо до рамо не само със своите най-силни партньори, но и с тези, които могат да се нуждаят от нашата подкрепа", казва още източникът пред агенцията.

Посещението на Дуда ще се състои на 23 август – датата, на която през 1939 г. е подписан пакта Молотов-Рибентроп между нацистка Германия и Съветския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа