"Един ден ще удари руски танк": Как британска фабрика произвежда снаряди за Украйна

13900
"Един ден ще удари руски танк":  Как британска фабрика произвежда снаряди за Украйна
Снимка: Getty Images

В град Вашингтон, Североизточна Англия, завод на BAE Systems произвежда артилерийски снаряди за Украйна, пише The Telegraph. Технологичният процес започва от метален блок с размерите на кутия за обувки. Когато бъде подходящо оформено, това парче стомана - на езика на оръжейниците "заготовка" - ще се превърне в 155-милиметров артилерийски снаряд. Един ден той ще може да пробие тавана на руски танк, докато украинците продължават да се бият за освобождаване на родината си.

Доставката на снаряди е един от решаващите моменти в украинския конфликт като и двете страни са имали затруднения с доставките. За да продължи настъплението си, Русия трябваше за 10 години да се запаси с достатъчно боеприпаси.

Шефът на британските въоръжени сили заяви, че Русия сега е изправена пред остър недостиг на артилерийски боеприпаси. „Руските оръдия стрелят непрекъснато от почти 300 дни", каза адмирал сър Тони Радакин. „Арсеналът им е празен."

Украйна получава външна подкрепа, предимно от Запада, но има затруднения в доставките. Без силно лидерство и сигурни поръчки индустрията е практически безсилна.

Очаква се британското Министерство на отбраната скоро да информира BAE Systems, основния доставчик на боеприпаси за британските въоръжени сили, че търсенето на техните продукти ще се увеличи, както за попълване на вътрешните запаси, така и за изпращане в Украйна.

„Ние ще се погрижим за нуждите на всеки клиент – ще обучим персонала, ще увеличим смените и инвестициите“, каза програмният директор на BAE Systems Лий Смъртуейт, докато обикаляше завода във Вашингтон. Още: Артилерийските снаряди ще отровят земята на Украйна поне за 100 години

"Но трябва да разберем изискванията. Тогава можем да разработим най-добрия подход. Ключовият момент е сигналът за търсене", добави той.

Модерната война означава почти ненаситен глад за снаряди. По време на битката при Ньов Шапел през март 1915 г. са изстреляни повече снаряди, отколкото по време на цялата Бурска война, която определя индустриалния модел на британската армия.

Тогава липсата на производствен капацитет доведе до криза и колапса на либералното правителство на Аскуит. Последва радикална реформа на оръжейната индустрия.

Производството на боеприпаси за британските въоръжени сили премина в североизточната част на Англия - от 1916 г. в Бъртли, а от 2012 г. на новото място във Вашингтон.

Новата фабрика с площ от 65 декара е построена само за 369 дни. Тя включва напълно автоматизиран ковашки цех, способен да произвежда всички боеприпаси с калибър от 76 до 155 мм. Процесът на създаване на артилерийски снаряд започва точно тук.

Заготовката в цеха се нагрява до 1100 градуса по Целзий. След това се пресова и се получава куха, продълговата форма, подобна на ракета. Всяка минута ковачницата произвежда един корпус от стоманена заготовка.

„Тук има рискове", каза ковачът Дейв. „Това е гореща работа с движещи се машини. Трябва всички да работят като единен екип, необходима е добра координация."

Всеки снаряд трябва да е с правилния размер и да пасва идеално на други детайли, които ще бъдат добавени по-късно. Най-малките пукнатини в корпуса заплашват с бедствие: експлозивът може да се инициира във въздуха при изстрел и войниците ще пострадат.

Освен това има строги изисквания към теглото. По тежкият снаряд ще има по-малък обсег - това заплашва с удар своите войски на бойното поле. Твърде лекият, напротив, ще прелети над целта, което означава, че врагът ще остане жив по време на атаката. Още: НАТО се задъхва с оръжейните доставки за нуждите на Украйна

Друг ключов момент е защитата от всякакви метеорологични условия. Целостта на вътрешната и външната повърхност гарантира надеждност, че боеприпасите няма да си влошат качествата.

Корпусите се проверяват след коване. За да направите това, вътре се вкарва светлинна сонда, за да се провери за неравности.

„Ако бъдат открити недостатъци, ние спираме процеса и връщаме продукта", казва Роб Томас, ръководител на цех във Вашингтон. „Но дефектите в кухините са много редки."

Когато металът се охлади, той се подлага на дробеструйна обработка, за да се получи възможно най-гладка повърхност.

След това, в процеса на компресиране, върхът на черупката получава правилната форма. "Носът" се нагрява до 1150 градуса по Целзий и се формова за стабилен и полет.

После върху корпуса на снаряда се пресова меден водещ пръстен. Така нарезите от цевта ще придават на снаряда въртене по време на полет, стабилизират го и увеличават точността.

Експлозията може да се случи на различни височини: над земята (за унищожаване на пехота на открити места), при контакт с целта или част от секундата след удара в земята (за срутване на окопи).

След това снарядите се изпращат за доработка в друг цех на BAE Systems в Glascoed, Monmouthshire, където се зареждат с експлозиви, преди да бъдат изпратени на потребителите.

Фабриката обикновено работи на две смени – дневна и нощна, но при необходимост излиза и спомагателна, която започва от рано сутринта.

При наличие на търсене, заводът може да работи 24 часа в денонощието, както през делничните дни, така и през почивните. Други производствени линии, произвеждащи 120 мм танкови или 81 мм минохвъргачни снаряди, могат да съкратят времето на производствения цикъл. Още: Дотам ли стигнаха? Русия купува ракети от Северна Корея за войната в Украйна, твърдят САЩ

„Е, имаме известна гъвкавост. След известно време ще трябва да разгледаме ситуацията с 81 мм снаряди и евентуално да предприемем действия. Тогава може да се наложи да наема още хора – зависи от производствените обеми, продължителността на програмата и изисквания на клиента", заключи той.

Благодарение на нов договор с британското правителство, BAE Systems стартира 4-и годишна стажантска програма и набира 25 нови служители всяка година.

Детуейт каза: „При нас работят не само бащи и синове, но дори майки и дъщери. Това е обичайно и силно насърчавано. Имаме добър, надежден персонал.“

„За да се инвестира в такъв завод с неговия капацитет и възможности, са необходими дългосрочни гаранции за търсенето, които ние получихме чрез държавна поръчка. Благодарение на нея ще можем да направим необходимите инвестиции, съобразени с бъдещите изисквания на Министерството на отбраната и нашите експортни клиенти“, добави той.

Кралските военновъздушни сили доставят боеприпасите на летище Жешув-Ясионка в Полша, портал за западна военна подкрепа за Украйна.

Твърдение: Британската армия няма боеприпаси да противостои на руската повече от седмица

В случай на война с Русия, кошмарът на всеки войник ще се сбъдне за целите британски въоръжени сили. Подробностите с право се пазят в т...

Възможно е скоро там да бъдат изпратени артилерийски снаряди от завода във Вашингтон, ако Министерството на отбраната, както се очаква, поиска от BAE Systems да увеличи производството в отговор на руската инвазия.

Смята се, че боеприпасите се доставят от Полша в Украйна на малки партиди по шосе и железопътен транспорт. Но никой не знае със сигурност и тези операции са обвити в мистерия, тъй като се смята, че руското военно разузнаване ГРУ действа в Полша, Румъния и самата Украйна, като търси линиите за доставки.

Съществува мнение, че ракетните удари на Москва в Западна Украйна са нанесени именно по маршрутите или складовете за временно настаняване, преди да бъдат изпратени на фронта.

Детуейт казва, че работниците във Вашингтон са много наясно с ролята си в подкрепа на британската армия.

„Те са силно заинтересовани какво ще донесе това на завода и какви са нашите поръчки", казва той. „Ние определено ще ги държим информирани за какви боеприпаси може да се нуждаем от допълнителна подкрепа, особено ако това означава увеличаване на броя на смените или закупуване на повече метали. Те проявяват голяма заинтересованост."

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com