ЕК представи краткосрочните приоритети за борба с бежанския проблем

3942
ЕК представи краткосрочните приоритети за борба с бежанския проблем
Снимка: Getty Images/Guliver

Преди днешния Европейски съвет, на който лидерите на страните-членки на ЕС окончателно трябва да приемат т.нар. квотен механизъм за релокация на 120 000 бежанци, Европейската комисия направи кратко резюме какво е направено и какво предстои да бъде направено по бежанския въпрос.

Приоритети за следващите шест месеца

3 наказателни процедури срещу България открива ЕК заради мигрантите

ЕК открива 40 наказателни процедури срещу държави-членки на ЕС заради това, че не са приложили съответното общностно законодателство, с...

В горещите точки по външната граница на ЕС специалисти от Frontex, Европол и Европейската агенция по бежанците (ЕАБ), заедно с местни експерти, ще помагат в идентификацията и регистрацията на всеки мигрант – кой е, откъде идва и има ли право да остане в ЕС. Тези, които нямат право да останат, ще бъдат връщани. Тези мисии на европейските институции могат да работят ефективно само ако държавите по външната европейска граница (бел. ред – България е такава), изготвят пътни карти за сътрудничество с външните експерти.

Страните-членки могат да изискват европейска помощ под формата на хора за опазване на границите си, ако има засилен и неочакван мигрантски натиск. Помощта от страна на Frontex и съответните институции на ЕС ще е временна.

Нормализиране на движението в Шенгенското пространство, като ЕК си запазва правото за преоценка, ако граничният контрол в рамките на Шенген се запази. Припомняме, че Германия върна контрола по границата с Австрия. Ще се работи специално и с Гърция за нормализиране на приема на бежанци. Още преди четири години Европейският съд постанови в свое решение, че условията за бежанци в Гърция са много лоши и страната не е отговаря на критериите да приема хора, търсещи убежище.

Увеличаване на средствата за справяне с бежанския проблем. Вече са предвидени 73 млн. евро, като следващата седмица ЕК ще поиска още 100 млн. евро. 1,3 млн. евро ще се добавят и към бюджетите на Frontex, Европол и ЕАБ. ЕС ще увеличи хуманитарната помощ за бежанците с 300 млн. евро догодина, което ще означава над 0,5 млрд. евро помощ за бежанците от Сирия. ЕК призова страните-членки отделно да дадат още толкова. Досега само 38% от основните нужди по бежанските лагери извън страните-членки на ЕС са били покрити.

Сърбия отвръща на Хърватия с контрамерки в полунощ

Сърбия е сериозно настроена да вземе мерки срещу Хърватия, която закри границата с източната си съседка заради бежанския поток, преду...

Какво е направено

Утроено е присъствието на морски съдове и екипажи, главно в Средиземно море, в рамките на операциите „Посейдон“ и „Тритон“, ръководени от Frontex. Това е довело до спасяването на 122 000 души, а през август тази година през Средиземно море са дошли 115 000 души – толкова, колкото и през същия период на 2014 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа