X
 
 

ЕK проверява сделката на "Volkswagen" с Турция

2622 3
ЕK проверява сделката на "Volkswagen" с Турция
Снимка: Getty Images
Европейската комисия е започнала щателна проверка на сделката, до която са стигнали германският автоконцерн „Volkswagen“ и Турция за построяването на нов завод, предаде БНР.

Въпреки че германската фирма обяви, че засега замразява проекта си заради бойните действия на турската армия в Сирия, еврокомисарката по конкурентоспособността Маргрет Вестагер поиска детайли от Анкара за сключения договор.

Дилемата на Volkswagen за завода в Турция

До края на годината Volkswagen трябва да реши дали ще строи новия си завод в Турция или другаде. Например в България. Но може би и в Ун...

Предмет на проверката е най-вече обещаната от Турция държавна субсидия за построяването на завода в размер на 400 милиона евро - сума, която многократно надхвърля горната граница, допустима при държавни субсидии в страни от ЕС.

Тъй като Турция има подписан договор за митнически съюз с ЕС, Вестагер ще провери дали този ангажимент не го нарушава. Анкара е била задължена да информира Брюксел за тази субсидия, но не го е сторила.

Митническият съюз на Турция с ЕС задължава Анкара да информира Брюксел за всички държавни подпомагания на сделки с фирми от общността.

Въпроси в Брюксел събужда и обещанието на турската държава, че всяка година ще купува определен брой фолксвагени за администрацията си - тоест това би било втора държавна субсидия за завода.

Караниколов: България само спечели имиджово от "Volkswagen"

"България само спечели имиджово, защото всички чуха, че България има интересен бизнес климат, щом "Volkswagen"от всички европейски държ...

„Volkswagen“ смята да инвестира 1 милиард евро в строежа на завод за коли, предназначени за източноевропейския пазар.

Условията, които Турция е предложила, вероятно са ощетили други източноевропейски страни, които се бориха да привлекат завода, смята Брюксел.

България до последно бе смятана за алтернатива на Турция, но заради големите субсидии на Анкара, София отпадна.

„Volkswagen“ ще се произнесе окончателно за това дали ще строи в Турция, до края на годината.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Мара Балканска 1 Мара Балканска преди 2 седмици Профил на трол?
  Новият завод на Volkswagen ще е в Република Турция! Корупцията в България отблъсква инвеститорите!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Корупцията е във фолксваген...турция им дава по големи пари ...ес няма такива практики...
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Тцъ...! Вероятността да е в Турция все повече намалява, а и избора предварително беше обречен на реакция от ЕК, но това което не се казва е, че почти всички страни на Балканите участват в състезанието. А не се казва защото нашия шанс е най малък. До вчера говорехме, че имаме голям дефицит на квалифицирани кадри за промишлеността, а днес ще строим завод от европейска величина.
  : 2 !