X
 
 

ЕК заведе дело срещу Унгария заради закона срещу Сорос

552 3
photo of ЕК заведе дело срещу Унгария заради закона срещу Сорос
Снимка: Getty Images/Guliver
ЕК завежда дело срещу Унгария в Съда на ЕС заради спорния закон за финансираните от чужбина неправителствени организации. Това е третата стъпка от наказателната процедура срещу Будапеща след официалното уведомително писмо, изпратено от Комисията на 14 юли, и издаденото мотивирано становище от 4 октомври.

Комисията реши да предприеме съдебни действия срещу Унгария заради неспазване на задълженията, произтичащи от разпоредбите на Договора за свободното движение на капитали, заради разпоредби в Закона за неправителствените организации, които индиректно дискриминират и непропорционално ограничават даренията за граждански и обществени организации от чужбина. Тези разпоредби, които се прилагат по отношение на чуждестранния източник на капитала, поставят редица административни формалности и тежести върху неговия получател и могат да имат стигматизиращ ефект както спрямополучателите, така и спрямо донорите. По този начин хора могат да бъдат разубедени да правят дарения от чужбина на организации на гражданското общество в Унгария. Свободното движение на капитали е една от четирите основни свободи на единния европейски пазар, припомнят от ЕК.

Унгария увеличава срока, в който университетът на Сорос да изпълни новите изисквания

Унгарските власти съобщиха, че планират да увеличат срока, в рамките на който престижният Централноевропейски университет (ЦЕУ), основа...

В допълнение към тези опасения Комисията също така счита, че Унгария нарушава правото на свобода на сдружаване и правото на защита на личния живот и личните данни, залегнали в Хартата на основните права на Европейския съюз, във връзка с Разпоредбите на Договора за ЕС относно свободното движение на капитали.

Унгария отговори на официалното уведомително писмо на Комисията на 14 август и 7 септември. След като внимателно анализира обясненията, представени от Унгария, ЕК заключи, че нейните сериозни опасения не са били разгледани и така е издадено мотивирано становище.

Унгария получи 1 месец да предприеме необходимите мерки, за да спази това мотивирано становище. Унгарските органи не отговориха на мотивираното становище в рамките на крайния срок, като страната и досега не е променила или отменила оспорваните разпоредби на закона за неправителствените организации в съответствие със законодателството на ЕС. Поради това Комисията реши да отнесе делото в Съда съгласно член 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС).

Унгария отговори на ЕС – Джордж Сорос не е над закона

Унгария изпрати своя отговор до Европейската Комисия (ЕК) относно наказателните процедури, които бяха стартирани срещу страната, заради...

През лятото унгарският парламент прие оспорвания закон, засилващ държавния контрол над неправителствените организации, финансирани от чужбина. Законопроектът, внесен от премиера Виктор Орбан, беше насочен главно срещу организациите, подкрепяни от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос. Текстът предвижда неправителствените организации, които използват чуждестранно финансиране, надвишаващо 24 000 евро годишно, да се наричат "организации с финансиране от чужбина". Правителството твърди, че с този закон иска да гарантира по-голяма прозрачност.

Освен това, ЕК отделно завежда дело срещу Унгария и заради унгарския закон за висшето образование. Той пак беше насочен срещу Джордж Сорос - заради създадения и финансиран от него Централноевропейски университет. Брюксел счита, че е незаконно да се пречи на свободата на образователните институции да се установяват навсякъде в ЕС и свободата да се прави бизнес навсякъде в ЕС. Припомняме, че Будапеща реши, че университетите, които издават дипломи в Унгария, ще запазят разрешителните си, ако имат инфраструктура, включваща университетски градчета, и ако предлагат изучаване на същите дисциплини в държавата, която ги финансира. Централноевропейският университет се финансира от САЩ, но не развива академична дейност на американска територия.

Actualno.com

Етикети:

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Американците няма да оставят най-голямата си колония ЕС
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Сорос "go home".Свобода за Европа
 • ДуПеСе да се закрие 1.1 ДуПеСе да се закрие преди 10 месеца Профил на трол?
  Той дом няма. Такова мекере е Сорос, че даже Израел се отказа от него.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Св. апостол и евангелист Лука

Свети Лука бил апостол от Седемдесетте и спътник на св. ап. Павел, който споменава за него в Посланието до колосяни: "Поздравява ви Лук...