ЕП е на път да приеме резолюция, която може да блокира всякакви връзки с Русия

20296
ЕП е на път да приеме резолюция, която може да блокира всякакви връзки с Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз трябва да определи специално финансиране за борба с руската пропаганда и намесата през „задни вратички” на Москва в политиките на ЕС, както и да подкрепи независими движения в самата Русия. Това гласи резолюция на Европейския парламент, която беше приета в Комисията по външните работи на ЕП (AFET). Тепърва тя трябва да мине през пленарна зала, но няма законодателен характер.

Мерки срещу руската пропаганда

Естония настоява да не се отменят санкциите срещу Русия

Рано е да се отменят санкциите на Евросъюза срещу Русия, заяви естонският премиер Таави Рийвас, цитиран от ТАСС. Той изрази позицията ...

Според резолюцията е невъзможно в момента Европа „да се върне към старото положение на отношенията” с Русия. В текста се казва, че страните-членки на ЕС трябва да се въздържат от поддържане на двустранни отношения с Русия, както и с колективни усилия да се противопоставят на руската пропаганда.

Отделно се иска създаване на мониторингов механизъм, с който да се следи руското финансиране на политически партии и други организации в ЕС, както и да се направи оценка доколко тези партии и организации, финансирани с руски средства, влияят върху общественото мнение.

ЕК трябва незабавно да финансира проекти, с които ЕС да се бори с руската пропаганда, изрично се подчертава в резолюцията. Освен това целта на тези проекти трябва да е „да се предоставя обективна информация на обществото” в източноевропейските държави. Финансиране да се дава на руски блогъри и защитници на човешките права, на независими медии и на неправителствени организации в Русия, казват от ЕП.

Законодателни мерки в сфери, обект на отношения с Русия

Съветник на Путин: Санкциите ни обединяват и вдигат рейтинга на президента

Един от съветниците на Владимир Путин - Владимир Якунин, коментира ситуацията в света и Русия в интервю пред френското издание  Fi...

В резолюцията се иска още страните-членки и кандидатите за влизане в ЕС да прекратят всяко сътрудничество с Русия по отношение на отбраната. Предлага се и изготвяне на европейско законодателство, с което да бъде поставен на юридическа основа Европейския енергиен съюз. Основната цел е газопреносните мрежи на страните-членки на ЕС да бъдат свързани, за да се намали енергийната зависимост от Русия.

Защо?

Русия постави пропаст в отношенията си с ЕС, след като незаконно анексира Крим, подтиква военен конфликт срещу и в Украйна и наложи търговски бариери, както и сключи търговски договори със сепаратисти, пише още в резолюцията. Русия открито се противопоставя на демокрацията и международната общност, посочва резолюцията.

Все пак в своята резолюция евродепутатите посочват, че дългосрочната цел на ЕС е да възобнови нормални отношения с Русия.

Борисов: Имаме проблеми с държави от региона - и за бежанците, и за санкциите

Оптимист съм, че евроатлантическата солидарност ще бъде спазена. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция след...

В гласуването в Комисията 53-ма членове са дали своя глас „за”, 10 са били „против”, а 3-ма са се въздържали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа