ЕП иска независим орган, който да докладва за заплахи срещу журналисти

825
ЕП иска независим орган, който да докладва за заплахи срещу журналисти
Снимка: Gettyimages.com

"Да се справим с онлайн и офлайн заплахите за медийния плурализъм и свобода". За това призоваха депутатите от Европейския парламент (ЕП), като приеха незаконодателна резолюция, изготвена от Барбара Спинели (ЕОЛ/СЗЛ, Италия), с 488 гласа „за“, срещу 43 „против“ и 114 въздържали се, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Избраниците на страните членки се обединиха около предоставяне на повече подкрепа на доставчиците на обществени услуги и на разследващите журналисти, създаване на независим регулаторен орган, който да наблюдава и докладва за заплахи срещу журналисти, и предлагане на правила на равнище ЕС за предотвратяване на съдебни дела, ограничаващи свободата на словото.

930 журналисти в света са били убити за десетилетие

"Около 930 журналисти са убити в света от 2006 г. до 2016 г., а хиляди други са малтретирани по редица начини”, съобщи генералн...

Членовете на ЕП призоваха Европейската комисия да предостави постоянно и подходящо финансиране в рамките на бюджета на ЕС за подкрепа на мониторинга на плурализма на медиите на Центъра за плурализъм и свобода на медиите и да създаде независими механизми за наблюдение с цел оценка на положението със свободата и плурализма на медиите в ЕС.

Те също така изискват от държавите членки да увеличат финансовата подкрепа за доставчиците на обществени услуги и разследващата журналистика, като същевременно се въздържат от участие в редакционните решения. Текстът добавя още, че трябва да се извършва редовен мониторинг на всяко публично финансиране, предоставено на собственици на медии. Членовете на ЕП припомнят техния призив за неутрално отношение към всички медии по отношение на ДДС (напр. да не се прави разлика между печатни и електронни новини), както се препоръчва в тяхната резолюция от 2011 г.

Редовни проверки на свободата на изразяване

За да бъдат защитени журналистите от насилие и заплахи, следва да бъде създаден независим и безпристрастен регулаторен орган, в сътрудничество с журналистическите организации, който да осъществява мониторинг, да документира и докладва случаи на насилие. Журналистите, чиято свобода на работа е застрашена, се нуждаят от ефективни правни процедури, за да се избегне автоцензурата, отбелязва текстът на резолюцията. 

Кибертормоз, порнография с цел отмъщение и сексуална злоупотреба с деца

България отива на рентген в Брюксел за свободата на словото

Европейският парламент ще дискутира резолюция за плурализма и свободата на медиите в ЕС, която анализира греховете на властите към меди...

Евродепутатите изразяват загриженост относно растящия брой случаи на кибертормоз, порнография с цел отмъщение и сексуална злоупотреба с деца и подчертават, че средствата за масово осведомяване трябва да зачитат изцяло интересите и правата на непълнолетните. Те насърчават създаването на законодателство, включително разпоредби за откриването, съобщаването и премахването от социалните медии на съдържание, което накърнява човешкото достойнство.

„Фалшиви новини“: по-лесна проверка на фактите

Текстът отбелязва, че „терминът „фалшиви новини“ никога не следва да се използва с цел да се подкопае общественото доверие в медиите или да се дискредитират или инкриминират критичните гласове“.

За да бъде подпомагана и защитавана обективната информация, членовете на ЕП насърчават дружествата в областта на социалните медии и онлайн платформите да разработят инструменти, които да позволяват на потребителите да уведомяват и сигнализират за евентуални фалшиви новини, за да се улесни бързото коригиране и да се предостави възможност за анализ от трети страни, а именно от независими и безпристрастни сертифицирани организации за проверка на фактите. 

Накрая евродепутатите призовават Комисията да предложи директива за противопоставяне на стратегически съдебни дела срещу участието на обществеността, която да защити независимите медии в ЕС от неоснователни съдебни производства, целящи да ги накарат да замълчат или да ги сплашат.

"Репортери без граници": България пада до 111-о място по свобода на печата

България зае 111-о място в годишния доклад на неправителствената организация "Репортери без граници", посветен на свободата на пресата ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа