ЕП: Нека ЕС се промени както го искат избирателите

18589
ЕП: Нека ЕС се промени както го искат избирателите
Снимка: Getty Images / Guliver

Политиките на ЕС трябва да отразят призива за промяна, отправен от избирателите, заявиха лидерите на повечето парламентарни групи в дебат за резултатите от срещата на върха от 26—27 юни, предаде БГНЕС.

Държавните глави на страните-членки на ЕС бяха разкритикувани, че не са отчели промяната в настроенията. Първият дебат на новия Европейски парламент бе проведен в присъствието на председателите на Европейския съвет и на Комисията, Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу.

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер (Германия) започна речта си с предупреждението, че мирът в Европа не трябва да се приема за даденост. Той подчерта съществуването на "логическа връзка" между демокрацията и решенията, вземани в Европейския парламент. Вебер заяви, че ЕС трябва да бъде отворен и готов на реформи, за да може да гарантира едно по-светло бъдеще.

Британският бизнес се обяви в защита на ЕС

Най-голямата бизнес асоциация във Великобритания предупреди, че успехът на националната икономика зависи от оставането на страната в Ев...

Британският евродепутат Сайед Камал заяви, че големият губещ в тези избори е статуквото. Той предупреди, че ЕС трябва да се реформира, за да се справи с предизвикателствата на бъдещето и че това важи и за Европейския парламент. "В тази институция все още има хора, които изповядват идеали от 50 те години", добави той.

Лидерът на АЛДЕ Ги Верхофстад (Белгия) приветства номинацията на Жан Клод Юнкер като "победа за Европейския парламент, демокрацията и гражданите". Сега г-н Юнкер трябва да търси единодействие с Европейския парламент за създаването на стратегията за промяна. Комисията трябва да използва правото си на инициатива, когато Европейският парламент я призове за това, добави той.

Британският евроскептик Найджъл Фараж също разкритикува националните лидери за липсата на промяна, въпреки резултатите от изборите. "Дори целта за все по-тесен съюз остава, макар и с различна скорост. Ние трябва да сложим край на свободното движение към Великобритания, но това няма да се случи, освен ако не напуснем ЕС. Не трябва да оставаме в капана на този музей", заяви той.

В началото на дебата председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой очерта приоритетите на националните лидери за следващите години, наблягайки на единния цифров пазар, енергийната политика, по-добре балансираните правила на фискална дисциплина, както и общата цел за интелигентна регулация. Освен това, той подчерта, че независимо че следващите няколко години ще бъдат характеризирани с промени, ще бъде добре да се види и консолидация на това, което ЕС прави добре.

Италия поема председателството на ЕС

По време на своето шестмесечие като председател на Евросъюза, което започва във вторник, Италия възнамерява да активизира усилията на...

По отношение на предстоящите предизвикателства пред ЕС, все още настоящият председател на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви: "ЕС трябва да бъде голям за големи неща и малък за малките неща." Той добави, че "Съюзът трябва да се фокусира върху растежа и създаването на работни места". "В миналото не е имало липса на решения, но понякога е имало липса на изпълнение", призна той. Барозу коментира и номинацията на Жан-Клод Юнкер за негов наследник, като заяви, че "Европейската репутация и опит на г-н Юнкер са извън всякакво съмнение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com