ЕП: „Южен поток” трябва да бъде спрян

30327
ЕП: „Южен поток” трябва да бъде спрян
Снимка: Getty Images/Guliver

Проектът "Южен поток" трябва да бъде прекратен и да се потърсят други източници на газови доставки за ЕС. Това се заявява в резолюция, приета днес от Европейския парламент. Резолюцията обаче е незаконодателна, което означава, че има по-скоро препоръчителен характер.

Документът бе гласуван с 437 гласа „за", 49 против и 85 въздържали се. По-рано днес европейските социалисти и демократи заявиха, че ще гласуват "против", но в крайна сметка се оттеглиха.

Калфин: Европейските социалисти няма да гласуват за спиране на Южен поток

Групата на социалистите и демократите няма да подкрепи резолюцията на Европейския парламент за Украйна и за спирането на "Южен поток", ...

Илияна Йотова от ПЕС, впоследствие коментира, че все пак става дума за незаконодателна резолюция на Европарламента, която има само препоръчителен характер, и която, по думите й, вероятно ще бъде използвана предизборно. Андрей Ковачев от ЕНП, която беше водещата политическа група при оформянето на документа, обърна внимание, че ГЕРБ е „за” „Южен поток”, стига проектът да бъде изцяло съобразен с европейското законодателство, предаде БНР.

ЕС трябва да ускори налагането на санкции на определени руски граждани и да бъде в готовност незабавно да наложи  икономически санкции спрямо Русия, казва се още в резолюцията.

На фона на насилието, насочено към дестабилизиране на източната и южната част на Украйна, евродепуатите призовават за мерки на ЕС срещу руските компании и техните дъщерни дружества, особено в сектора на енергетиката, и срещу руските активи в ЕС, съобщиха от пресцентъра на ЕП у нас.

Европарламентът също така призовава Русия да спре подкрепата си за действащите в Украйна сепаратисти и въоръжени групировки.

ЕП взима мерки срещу биологичните видове пришълци

Европейският парламент гласува на 16 април правила за ограничаване на проникването на "инвазивни видове" на континента и за справяне с ...

Украинските власти имат пълното право да използват всички необходими средства, включително правото на самоотбрана, както е определено в Устава на ООН. Депутатите предупредиха Русия да не използва законното право на Украйна да защитава териториалната си цялост, като претекст за провеждането на военно нашествие в пълен мащаб.

ЕП смята също така, че мисията на ОССЕ в Украйна трябва да се разшири.

Междувременно стана ясно, че ЕС се е съгласил да проведе преговори с Русия по отношение на газовите доставки. "ЕС одобри вашето предложение за консултации с Руската федерация и Украйна относно гарантирането на доставките и транзита на газ ", каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в отговор на писмо от президента Путин.

В писмото, изпратено до 18 страни членки на ЕС, Путин предупреждава, че Москва няма да толерира закъснение на плащането за доставките на газ за Киев и заплаши да прекъсне доставките напълно, ако не се предприемат действия.

Припомнете си "енергийния" обзор на Actualno.com за отношенията между Европа и Русия тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа