ЕС: Държавите да подготвят ваксинационен план срещу маймунската шарка, обмислят се ограничения за пътуване

8848
ЕС: Държавите да подготвят ваксинационен план срещу маймунската шарка, обмислят се ограничения за пътуване
Снимка: iStock

Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за справяне с необичайната епидемия от маймунска шарка, а световните здравни ръководители обмислят ограничения за пътуване, съобщава „Дейли Мейл“, цитиран от БГНЕС.

Днес здравните ръководители на ЕС публикуваха оценка на риска, чрез която ще посъветват държавите членки да подготвят програма за въвеждане на ваксини, за да се контролира разпространението.

Маймунска шарка: Какво знаем досега и заплашва ли ни пандемия?

В международен план се увеличават както потвърдените, така и предполагаемите случаи на маймунска шарка. Много от тях се проучват за въз...

Ваксината срещу едра шарка (вариола), която е била предлагана до изкореняването на вируса преди повече от четири десетилетия, е 85% ефективна за спиране на инфекция с маймунска шарка.

ОЩЕ: Белгия стана първата страна, наложила карантина заради маймунската шарка 

Стратегията, известна като "кръгова ваксинация", включва поставяне на инжекции и наблюдение на всички лица в близост до заразен човек, за да се създаде буфер от имунизирани хора, които да ограничат разпространението на болестта.

Ваксината, наречена Imvanex и произведена от базирания в Дания производител на лекарства Bavarian Nordic, е разрешена за употреба срещу маймунска шарка в Европа. Европейската агенция по лекарствата одобри инжекцията за употреба срещу едра шарка през 2013 г., а Американската агенция по храните и лекарствата даде зелена светлина на инжекцията през 2019 г. Не е ясно обаче за колко дълго действа създаденият от нея имунитет. Няма и налични данни за това доколко безопасна е тя за хора с отслабен имунитет или за младежи - групите с най-висок риск от епидемията. А причината за това е, че досега случаите на маймунска шарка са били много малко, за да може да се събере достоверна налична информация.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви, че на този етап няма да е "лесно решение" да се препоръча Imvanex да се разпространява сред всички близки контакти. Той заяви, че държавите трябва да извършат анализ на риска и ползите за всеки контакт, преди да решат дали да му поставят инжекция.

Великобритания препоръчва 21-дневна карантина на контактни на болни от маймунска шарка

Здравните власти във Великобритания препоръчаха 21-дневна карантина за хората, които са имали близък контакт със заболели от маймунска ...

Imvanex съдържа модифициран ваксинален вирус, който е подобен на едрата шарка и маймунската шарка, но не причинява заболяване при хората. Поради сходството си с вирусите на едрата шарка, антителата, произведени срещу този вирус, осигуряват кръстосана защита.

САЩ вече се запасяват с тези ваксини за в бъдеще, като са поръчали 13 млн. ваксини на стойност 299 млн. долара.

Откъде тръгна маймунската шарка?

Това се случва, след като ръководителите на СЗО са били информирани за 92 потвърдени случая до събота (21 май) и 28 подозрителни инфекции, повечето от които са били открити в Европа. Истинският брой на случаите обаче ще бъде многократно по-висок, тъй като водещи учени предупреждават, че предаването на инфекцията в общността означава, че част от разпространението неизбежно остава незабелязано.

Непропорционално голям е броят на случаите при гейове и бисексуални мъже. Д-р Дейвид Хейман, който е оглавявал отдела за спешни случаи на СЗО, заяви пред "Асошиейтид Прес", че водещата теория, обясняваща разпространението на болестта, е предаването по полов път сред гейове и бисексуални мъже на две големи "събития", проведени в Испания и Белгия.

В Испания, където са регистрирани 40 случая, повечето от тях са свързани с една "сауна" в Мадрид. Фестивалът на гордостта на Канарските острови (гей парад), който се провежда между 5 и 15 май и се посещава от 80 000 души от Великобритания и цяла Европа, също се разследва, след като беше свързан с многобройни случаи на маймунска шарка в Мадрид, Италия и Тенерифе. В Белгия три случая са свързани с мащабен фетиш фестивал в Антверпен, който се проведе от 5 до 8 май - отново говорим за събитие, привличащо гей общността. Организаторите заявиха, че има "основания да се предполага, че вирусът е бил внесен от посетители от чужбина на фестивала след неотдавнашни случаи в други държави". От петък в Обединеното кралство има 20 случая на маймунска едра шарка, но д-р Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, заяви, че служителите на агенцията откриват още случаи "ежедневно". Първият пациент се е завърнал от Нигерия, където подобният на дребна шарка вирус е ендемичен. Нито един от другите случаи не е свързан с пътуване, което предполага, че има предаване на вируса в общността. Съобщава се, че един от случаите е малко дете, което се намира в интензивното отделение на лондонска болница.

Вирусолог: Ваксината срещу едра шарка дава 85% защита срещу маймунската

Трябва да следим какво се случва в света на вирусите. При маймунската шарка две неща правят впечатление – че инфектираните нямат ...

Обикновено маймунската шарка се среща само в Африка, но сега вирусът е открит в поне 15 държави, включително САЩ, Франция и Испания. Снощи Аржентина стана последната засега страна, която обяви, че проверява предполагаем случай. Служител на здравната служба на страната каза, че лице със симптоми на маймунска шарка живее в Буенос Айрес и е в изолация, докато се правят изследвания.

ЛАЙВ ТРАКЕР СЪС СЛУЧАИТЕ НА МАЙМУНСКА ШАРКА

Експертите предупредиха, че може да се стигне до връщане на ограниченията за пътуване, ако Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията за извънредна.

На близките контакти на болните от маймунска шарка с висок риск се препоръчва да се самоизолират в продължение на три седмици и да избягват контакти с деца. Това е два пъти по-дълъг срок от препоръките за карантина на контактите с Ковид в разгара на пандемията, тъй като инкубационният период на вируса е много по-дълъг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа