ЕС е готов за финализиране на Brexit след победата на Джонсън

1455
ЕС е готов за финализиране на Brexit след победата на Джонсън
Снимка: iStock

Европейските лидери обявиха, че са готови за следващата фаза на Brexit само няколко часа след оглушителната победа на Консервативната партия, която подпечатва излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Преди това лидерите изразиха надежда за убедителна победа на някоя от партиите във Великобритания, която да помогне за излизане от кризата, разтърсила Брюксел след британския референдум през юни 2016 година за излизане от Съюза. 

Факторите в ЕС обаче са притеснени от бързата скорост, с която Джонсън иска да постигне търговска сделка с Европа и опитите на Лондон да разбие единството на останалите 27 страни членки, отбелязва AFP, цитирана от агенция "Фокус".

„Моята гледна точка е много ясна: готови сме. Решихме какви са нашите приоритети“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, когато пристигна на срещата на върха на ЕС, където лидерите ще обсъдят ситуацията след гласуването във Великобритания и планираното напускане на Обединеното кралство на 31 януари. „Надяваме се, че ще имаме лоялни и добри преговори“, добави Мишел, който координира срещите на високо равнище на Съюза, които все още включват Великобритания.

Бившият белгийски премиер се надява на „ранна ратификация от британския парламент“ на споразумението за излизане, договорено между Лондон и Брюксел, „за да можем да започнем преговорите по следващата фаза спокойно, тихо, но с голяма решителност“.

Европейските лидери са готови да приемат текста на Brexit в петък след края на двудневната среща, която в четвъртък бе доминирана от дискусии за климата.

След изборите: Шотландия по-категорично от всякога иска независимост

Шотландия остава твърд опонент на политиката, водена от Даунинг стрийт 10, и резулатите от вота на 12 декември го доказват. Шотландска...

Според последния проект, видян от AFP, 27-те на ЕС ще призовават за „възможно най-близки бъдещи отношения с Обединеното кралство“, като същевременно предупреждават, че „ще трябва те да се основават на баланс между права и задължения“.

Освен това те ще поискат от Европейската комисия да представи „проект за цялостен мандат за бъдещите отношения с Великобритания веднага след оттеглянето ѝ“.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще ръководи търговските преговори, които лидерите ще следят отблизо, „и при необходимост ще предоставят допълнителни насоки, напълно съобразени с най-добрия интерес на ЕС“, се добавя в заключенията.

Джонсън има срок до 1 юли да поиска удължаване на търговските преговори. Ако той откаже да удължи преговорния период, може да се стигне до Brexit без сделка в края на 2020 година, като тогава има опасност от рязко прекъсване на търговските връзки с Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа