ЕС готви вдигане на мизата относно климатичните промени

23518
ЕС готви вдигане на мизата относно климатичните промени
Снимка: Gettyimages

По време на среща в края на октомври лидерите на ЕС трябва да одобрят пакет от цели за промяна на климата, които да бъдат изпълнени до 2030 година, предаде БГНЕС.

На срещата ще се обсъдят редица предложения, сред които намаляване на емисиите на парниковите газове с 40%, делът на възобновяемите източници да достигне 27% от потреблението на електроенергия, а обемът на спестената енерегия да стигне 30 на сто.

"Европейският съвет ще одобри програмата на ЕС в областта на климата и енергетиката до 2030 г", се казва в проекта. Въпросът за "споделяне на тежестта" е в центъра на приемането на програмата, съобщава източник от ЕС. Между страните членки има големи разногласия по този въпрос, тъй като Полша е зависима от изкопаемите горива, Франция и Великобритания подкрепят ядрената енергетика, а Германия се е насочила към възобновяемите източници на енергия.

Новият премиер на Полша Ева Копач каза по-рано този месец, че страната й не изключва налагането на вето върху силно намаление върху въглеродните емисии. Поляците искат да получат компенсация за усилията, които ще положат за прекратяване на зависимостта от въглища. Словакия и балтийските държави също са притеснени от високата цена на инвестициите в новите ресурси и технологии, както и от факта, че те са силно зависими от руския природен газ, чиито доставки може да бъдат нарушени през тази зима заради кризата в Украйна.

В програмата още е заложено приемането на "бъдещи действия за намаляване на енергийната зависимост на ЕС и за увеличаване на енергийната му сигурност". По-бедните държави може да получат специална помощ за справянето със скъпите допълнителни инвестиции, замърсяващи по-малко околната среда, но и изискващи нови и по-скъпи технологии.

Предложените цели до 2030 г. се базират на сегашната програма. Нейната цел бе до 2020 г. да се намалят емисиите на парникови газове с 20% в сравнение с нивата през 1990 г. чрез възобновяеми източници и спестяване на енергия, което също да възлиза на 20%.

Струпване на моржове в Аляска предупреждава за глобалното затопляне

Рекорден брой моржове, над 35 000, се скупчиха на плаж в Аляска, заради топящата се ледена покривка на Арктика, на която обикновено жив...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа