ЕС: Гърция е постигнала достатъчен прогрес в баланса на бюджета си

840
ЕС: Гърция е постигнала достатъчен прогрес в баланса на бюджета си
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия препоръча Гърция да бъде извадена от списъка с държави със специален надзор върху държавните разходи.

Според Брюксел страната, която досега има сключени три спасителни програми със своите международни кредитори, е постигнала достатъчен прогрес по балансирането на бюджета си, предава AFP.

Ципрас: Гърция подкрепя кипърските права в газовите находища

Гърция подкрепя "суверенните права" на Кипър за експлоатиране на газовите находища в източното Средиземноморие, заяви гръцкият премиер ...

Това е нова добра новина за Атина, която идва само ден, след като страната успя да си гарантира нов транш от пари в рамките на последния си спасителен план, който да използва за плащане на част от дълга си и така да избегне нова криза.

В рамките на европейското законодателство държавите членки трябва да имат бюджетен дефицит – разликата между правителствените приходи и разходи, от не повече от 3% от общата икономическа производителност. Отпадането на Процедурата за прекомерен дефицит ще даде на гръцкото правителство повече свобода в управлението на финансите си след години на строга политика и съкращения, за които настоява Брюксел в името на стабилизирането на бюджетния дефицит.

„Това е следствие от значителните усилия през последните години, положени от страната, за да укрепи своите публични финанси, както и заради нейния прогрес“ в спасителните й програми, се казва в изявление на ЕК.

В него се посочва също, че в случай на одобрение на препоръката от държавите членки по-късно тази година Процедурата за прекомерен дефицит ще се прилага само върху три държави – Франция, Испания и Великобритания. По време на пика на финансовата криза през 2010 г. 24 от всички държави членки бяха част от Процедурата.

Москва: Действията на ЕК спрямо „Северен поток - 2“ са откровен саботаж

Ръководителят на Руското министерство на енергетиката Александър Новак определи като „откровен саботаж“ действията на Европ...

Според данни на ЕК дефицитът на Гърция през 2009 г. е бил 15%, достигайки до излишък от 0,7% през миналата година. Брюксел също така посочва, че очаква положителната тенденция да продължи и тази година. „В резултат на тези усилия се очаква дефицитът да остане под 3-процентния праг“ и през следващите няколко години, посочват от Комисията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа