ЕС към Камерън: Свободата на движението не подлежи на коментар

5185
ЕС към Камерън: Свободата на движението не подлежи на коментар
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският съюз заяви, че е готов да работи с преизбрания британски премиер Дейвид Камерън върху изисканите от него реформи, но свободата на движение категорично не подлежи на коментар.

Камерън, чиито консерватори спечелиха шокиращо мнозинство, обеща да проведе референдум за членството в Европейския съюз до 2017 г. и иска промени в европейските договори, свързани с проблеми като имиграцията, предаде БГНЕС.

"Потвърждавам, че четирите свободи в договора не подлежат на договаряне. Те няма да бъдат преговаряни, защото са същността на ЕС", заяви Маргаритис Схинас, говорител на Европейската комисия (ЕК).

"Европейската комисия е готова да работи конструктивно с новото британско правителство, председателят на ЕК Юнкер очаква с нетърпение да се срещне с Дейвид Камерън."

Схинас посочи, че Юнкер отваря вратички за "минимални" промени, като категорично изключва промяна в договора за свободното придвижване на стоки, хора, капитали и услуги.

"Първо искаме да видим и да получим предложенията за реформа и в духа на откритост, приятелски отношения и конструктивни разговори, сме готови да го обмислим, търсейки честна сделка с Великобритания", каза той.

"Промяната на договора не е нещо, което се прави толкова лесно. Това е част от една по-дългосрочна перспектива за това как организираме Европейския съюз."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа