ЕС обвини Сирия и нейните съюзници в използването на химическо оръжие

2944
ЕС обвини Сирия и нейните съюзници в използването на химическо оръжие
Снимка: Gettyimages.com

Европейският съюз обвини Сирия и нейните съюзници в използването на химическо оръжие в град Дума. Това се казва в изявление на външнополитическата служба на ЕС, разпространено в Брюксел.

"Съобщенията от Дума, подложена на атака и бомбардировка от силите на режима и неговите съюзници, свидетелстват, че голям брой граждански лица са били убити вчера вечерта, включително семейства, които са загинали в укритията, където са се крили. Доказателствата сочат за още една химическа атака на режима", се казва в съобщението.

В него се подчертава, че ЕС е сериозно обезпокоен от продължаващото използване на химически оръжия, особено по отношение на гражданското население. „ЕС по най-решителен начин осъжда използването на химическо оръжия и призовава международната общност незабавно да предприеме ответните мерки“, се казва в изявлението.

Евросъюзът „призовава привържениците на режима – Русия и Иран – да използват своето влияние за предотвратяването на по-нататъшни атаки и за прекратяването на бойните действия и деескалация на насилието“.

„Защитата на цивилните граждани трябва да бъде абсолютен приоритет. ЕС както и преди ще се бори срещу използването на химическо оръжие и за това виновните да понесат своята отговорност“, заключи ЕС.

Тръмп иска спиране на животното Асад“

Американският президент Доналд Тръмп възложи на Русия и Иран отговорността за подкрепата на сирийския президент Башар Асад. Той написа това в Туитър.

Стопанинът на Белия дом посочва, че съобщенията за вероятната химическа атака са дошли от район, обкръжен от сирийската армия. „Президентът Путин, Русия и Иран отговарят за подкрепата на животното Асад“, каза Тръмп.

Американският президент поиска незабавно да бъде открит достъпът до района на предполагаемата химическа атака в Сирия за оказването на медицинска помощ на населението и за проверка на информацията за използването на забраненото оръжие.

Гутериш иска разследване

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е разтревожен от твърденията за използването на отровни вещества в град Дума, Източна Гута и смята, че трябва да се проведе съответното разследване. Това се казва в изявление, публикувано от пресслужбата на световната организация. Гутериш е „дълбоко обезпокоен от възобновяването и задълбочаването на насилието в Дума в Източна Гута през последните 36 часа след период на относително спокойствие“, се казва в документа.

Тръмп: Русия и Иран подкрепят животното Башар Асад

Русия и Иран подкрепят "животното" Башар Асад. Така коментира държавният глава на САЩ Доналд Тръмп в Twitter информацията за извършена ...

„Постъпи информация, включително и за въздушни удари и обстрел на Дума, за гибелта на цивилни, разрушения на инфраструктурата и нападения, при които са повредени няколко медицински учреждения“, се посочва в изявлението. „Също така е бил обстрелван и Дамаск, съобщава се за смъртта на цивилни“. Генералният секретар призова всички страни да „прекратят огъня“.

Позицията на Москва – изфабрикувана лъжа

Информацията за нова химическа атака в Сирия, за която хуманитарните организации обвиняват сирийската армия, е изфабрикувана. Това заяви руското външно министерство.

„Продължава информационните измами за използването на хлор или други отровни вещества от правителствените войски“, се посочва в изявлението, качено на сайта на руското външнополитическо ведомство.

Обвиненията за химическата атака са неоснователни и насочени към това да „опазят терористите и непримиримата радикална опозиция, която се отказва от политическото урегулиране“, категорични са в Москва. „Военната намеса под фалшиви и изфабрикувани предлози ... може да доведе до най-тежки последици“, предупреждават от руското МВнР.

Десетки убити в предполагаема химическа атака в Сирия

Спасителни екипи и лекари, цитирани от BBC, твърдят, че най-малко 70 души са загинали в Сирия при предполагаема атака с газ в контролир...

От своя страна руското министерство на отбраната също опроверга съобщенията за използването на химическо оръжие от сирийските войски в град Дума край Дамаск. Генерал-майор Юрий Евтушенко заяви, че информацията за използването на бомби с хлор се разпространява от т.нар. независими неправителствени организации, включително известните със своите фалшиви новини „Бели каски“.

По данни на руските военни днес започва операция по извеждането от Дума на бойците от групировката „Джейш ал-Ислям“ и изявленията за химическа атака се използват от някои западни държави за провала на тази операция.

Иран видя заговор на Запада

Иранските власти разглеждат обвиненията по адрес на Дамаск за предполагаема химическа атака в град Дума като част от нов заговор на Запада. Това заяви говорителят на външното министерство на Ислямската република Бахрам Хасеми, цитиран от агенция Фарс.

„Подобни голословни твърдения и обвинения от страна на американците и редица западни страни разкриват нов заговор срещу сирийското правителство и народа на Сирия. Те са предлог за военни действия срещу тази страна, което, без съмнение, ще усложни положението в Сирия и региона“, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com