ЕС официално обвини Google в злоупотреба с положение

4638
ЕС официално обвини Google в злоупотреба с положение
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският съюз официално обвини компанията Google в злоупотреба с господстващото си положение като основна търсачка в Европа.

Ако обвиненията бъдат признати, американският гигант може да бъде принуден да заплати глоба в размер на 6 млрд. долара, предаде БГНЕС.

От Европейската комисия съобщиха също, че ще започнат и разследване на операционната система на Google за мобилни устройства - "Андроид". Според Комисията компанията систематично е фаворизирала своите собствени сравними пазарни продукти в страниците на резултатите за търсене. "Предварителното становище на Комисията е, че подобно поведение нарушава антитръстовите правила на ЕС, тъй като задушава конкуренцията и ощетява потребителите", се казва още в становището.

Комисията заяви също, че ще продължи да разследва три други области на притеснение – копиране на конкурентно съдържание, режими за ексклузивно рекламиране, както и неоправдани ограничения на рекламирането.

"В случая на Google аз съм притеснена, че компанията е дала нечестно предимство на своите собствени сравнителни пазарни услуги, в разрез с европейските антитръстови правила", каза еврокомисарят по конкурентноспособността Маргрете Вестегер.

В момента Google разполага с 10 седмици да отговори, но ако официалното разследване открие, че компанията е действала неправомерно, та "ще се изправи срещу законови последствия и ще трябва да промени начина, по който прави бизнес в Европа", каза още Вестегер.

В същото време компанията отрече обвиненията на комисията. "Докато Google може и да е най-използваната търсачка, хората могат да намират и да достигат до информация по много различни начини – и обвиненията за вреда на потребителите и конкурентите показаха, че са далеч от истината", написа Google в официалния си блог.

ЕС ще съди Google за нарушение на антимонополното законодателство

Антимонополният регулаторен орган на Европейския съюз ще предяви официално обвинение срещу американската компания Google, съобщава в. "...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа