ЕС отделя 150 млн. евро за свързване на Западните Балкани

1028
ЕС отделя 150 млн. евро за свързване на Западните Балкани
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският съюз ще даде 150 милиона евро за инфраструктурни, транспортни и енергийни проекти, които да свържат страните от Западните Балкани. Това обяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, цитиран от МИА и Танюг.

„Потенциалът от свързването на държавите в този регион ще бъде използван само ако те извършат необходимите реформи”, заяви Хан по време на бизнес панел от Срещата за Западните Балкани в Париж.

„Решихме да дадем 96 милиона евро за три железопътни проекта в Сърбия, Албания и Косово. Ще отделим и 50 милиона евро за екологични мерки като енергийната ефективност на жилищни сгради и по-малко за хидро проекти”, заяви още Хан.

Проектите са част от по-голяма инвестиция от общо 1 милиард евро до 2020 година в по-доброто свързване на държавите в региона, които не са част от ЕС.

В рамките на участието си в срещата за Западните Балкани, която още ще посетят германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, еврокомисарят по разширяването също заяви, че излизането на Великобритания от ЕС не означава край на разширяването му.

Страните от Западните Балкани не се отчайват от интеграционните процеси на ЕС и излизането на Острова от него. Те продължават да гледат на съюза като на основен пазар и възможност за развитие на своите икономики. Това заяви македонският вицепремиер по икономическите въпроси Владимир Пешевски, цитиран от МИА, който също взима участие в конкретния панел от срещата.

Форумът в Париж е третата среща от т.нар. Берлински процес, с който ЕС демонстрира ангажимента си към все още неприсъединените страни от нашия полуостров.

Освен Хан, Оланд, Меркел, представителят на съюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини и други официални лица от Западна Европа, на събитието ще вземат участие и правителствените ръководители на Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Косово и Черна гора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа