ЕС поиска помощ в разследването на свалянето на малайзийския самолет над Украйна

1048
ЕС поиска помощ в разследването на свалянето на малайзийския самолет над Украйна
Снимка: Gettyimages

Европейският съюз призова всички държави да съдействат за разследване на катастрофата на малайзийския Боинг, свалени над Украйна преди 3 години, за да може всички виновни да понесат наказание, предаде ТАСС.

В изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини се казва, че „ЕС и неговите членове изразяват пълна подкрепа на работата на съвместната следствена група и приветстват значителния напредък, постигнат миналата година. Това е от решаващо значение, за да могат следователите, които се опитват да установят индивидуалната отговорност, да приключат работата си задълбочено и независимо”.

Малайзия ще експулсира посланика на Северна Корея

Правителството на Малайзия ще експулсира посланика на Северна Корея, задълбочавайки дипломатическия скандал около убийството на полубра...

Могерини изтъква, че „за да се гарантира, че всички, отговорни за унищожаването на самолета, ще бъдат привлечени към съдебна отговорност, следствената група се нуждае от системната помощ на международната общност”.

„Очакваме, че всички държави, които имат възможност да помогнат на следствието и правосъдието, ще го направят”, подчертава Могерини, пише още БГНЕС.

На 5 юли членовете на съвместната следствена група (Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна) се споразумяха наказателното преследване на заподозрените за трагедията да бъде в Холандия с активната международна подкрепа на заинтересуваните страни.

Беше подчертано, че на сегашния етап разследването е в ход, а решението за възбуждане на наказателно дело ще бъде взето от прокуратурата в съответния срок.

Малайзия ще анулира безвизовото влизане на граждани от КНДР

От 6 март малайзийските власти отменят безвизово влизане на граждани на КНДР, съобщи вицепрезидентът на Малайзия Ахмад Захид Хамиди. "...

Actualno.com припомня, че пътническият самолет „Боинг 777” на авикомпания „Малайзийски авиолинии”, който изпълняваше полет МН 17 от Амстредам за Кулала Лумпур, се разби на 17 юли 2014 в източната част на Донецка област.

При катастрофата загинаха всички 298 души на борда. Почти две трети от пътниците бяха холандски граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа