ЕС: Разследването на "Газпром" не е насочено срещу Русия

4897
ЕС: Разследването на "Газпром" не е насочено срещу Русия

Документът, изготвен от ЕК по случая с „Газпром” не е насочен срещу Русия, адресиран е до определена компания - „Газпром” като компания, която ако иска да развива дейност в Европа, трябва да спазва правилата на ЕС. Това каза Рикардо Кардосо, говорител на Маргрете Вестегер – Европейски комисар с ресор Конкуренция, предаде "Фокус".

Той обясни, че в този случай засегнатите правила са в сферата на конкуренцията. Кардосо бе категоричен, че са длъжни да разследват всяко потенциално нарушение на правилата. „От гледна точка на ЕК, това е едно разследване в сферата на конкуренцията и както всяко друго такова, ние смятаме да го извършим по определените за това правила”.

"Газпром": Претенциите на ЕК са необосновани

"Газпром" счита претенциите на Европейската комисия за необосновани. Тази позиция изрази руския газов гигант, публикувана в съобщение н...

Той подчерта, че ситуацията в Украйна няма абсолютно никаква връзка с решенията в сферата на конкуренцията в ЕС. „Изложението на възраженията засяга една определена компания, а не цяла държава или определено правителство. Мисля, че като става въпрос за времето в което е изпратен този документ, на първо място трябва да се има предвид, че ЕК започна това разследване през месец септември 2011 г., когато бяха извършени внезапни и изненадващи проверки в няколко европейски държави, след което бе започната официална процедура през август 2012 г., така че сами виждате, че тези неща започват доста време преди събитията в Украйна и в Крим", заяви още Кардосо.

"При встъпването в длъжност на Комисията „Юнкер” през ноември 2014, Вестегер, която пое ресора "Конкуренция", поиска от хората, които работят по настоящите случаи да ги актуализират с последните налични данни и да проверят какво се случва. В този конкретен случай, въз основа на тези данни и на направените изводите, Комисар Вестегер реши да изпрати изложение на възраженията до „Газпром” тази седмица”, категоричен бе Кардосо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа