ЕС се готви за тежка битка с руските хакери около евроизборите

1455
ЕС се готви за тежка битка с руските хакери около евроизборите
Снимка: iStock

Европейският съюз сериозно се готви за отразяването на кибератаките на руски хакери, чиято цел е да се намесят в изборите за Европейски парламент през май, пише британският Financial Times.

Става дума за планирани кибератаки срещу институции на ЕС и разпространяването на фалшиви новини, разкриват пред вестника трима високопоставени европейски дипломати.

ЕС все по-силно се тревожи от външна намеса в кампанията преди евровота

Рискът от външна намеса в кампанията преди евроизборите все по-силно тревожи Европа. Франция дори предупреждава за възможни манипулации...

Според един от източниците САЩ се опасяват, че Русия на практика ще изпробва на европейските избори тези технологии, които ще използва след това при опита си да повлияе на американските президентски избори през 2020 г. Руските хакери сериозно са се активизирали в последните месеци, като основната мишена са европейските медии и правителства, особено на страни от НАТО, предупреждават експерти по киберсигурност.

Възходът на национализма, крайната десница и маргиналните политически субекти в страните на блока и без това създава благоприятна почва за разпространението на дезинформация през социалните мрежи. Но при положение, че и трите основни партии, доминирали досега Европарламента, са с по-слаби позиции от преди, резултатите от изборите през май ще окажат решаващо влияние на бъдещето на ЕС.

Брюксел се опитва да създаде общоевропейска система за ранно предупреждение за дезинформационни атаки. Но много дипломати се отнасят скептично към ефективността на подобна система, имайки предвид поляризирането на позициите вътре в ЕС както по отношение на Русия, така и спрямо важността на усилията за борба с пропагандата.

Европейският съюз няма единна разузнавателна служба, но през 2016 г. създаде обща група за събиране на информация от държавите членки за потенциални атаки. Групата използва както секретна, така и общодостъпна информация и подготвя много отчети и доклади, разпространени сред страните от ЕС, но точната ѝ дейност и заключения остават неясни.

Миналогодишният референдум за промяна на името на Македония е пример за това какво може да се очаква на европейските избори. Руската намеса в тях се простираше от организиране на платени протести до създаване на онлайн кампании за бойкотиране на вота.

Microsoft: Руски хакери, свързани с ГРУ, атакуват институциите в Европа

Microsoft е открила хакерски дейности срещу демократични институции, мозъчни тръстове и организации с нестопанска цел в Европа и планир...

Руските кибератаки никога не са проста тактика с един инструмент, а много по-широка и всеобхватна стратегия, предупреждават експерти.

Обичайната изпитателна площадка за тези техники за момента е Украйна, където Русия използва различни стратегии за кибервойна и техники за влияние върху обществените настроения.

Кремъл постоянно отхвърля обвиненията за намеса в изборите на други държави и поддръжката на хакерски групи. Президентът Владимир Путин нееднократно е предлагал създаването на съвместни организации между Русия и Запада за борба с хакерската дейност, тъй като никоя страна не може сама да се справи с тях.

Две от най-опасните руски хакерски групи са APT 28 и Sandworm Team, които са свързани с руското военно разузнаване ГРУ и на практика действат като разузнавателни агенции на Кремъл. Те са свързвани с намеса в американските и френските президентски избори.

За да им се противопоставят, големи технологични компании като Facebook, Google и Twitter събраха специализирани екипи за политика и киберсигурност в Европа преди изборите през май.

Великобритания: Русия е отговорна за серия кибератаки срещу Запада

Великобритания обвини руското военно разузнаване за серия от кибератаки по целия свят с цел подкопаване на западните демокрации, предад...

Facebook наскоро е открил и премахнал пропагандни профили от Иран, Русия и Украйна, представящи се за независими медии от Балтийските страни и Източна Европа, а на практика управлявани от служители на руската държавна медия „Спутник“. Подобна дейност е засечена и в Украйна, където предстоят президентски избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа