ЕС: Турският закон за интернет буди сериозни притеснения

14808
ЕС: Турският закон за интернет буди сериозни притеснения
Снимка: Getty Images / Guliver

Новият закон за интернет в Турция предизвиква "сериозни притеснения" относно правителствения контрол и публичния достъп до информация. Това заяви Европейската комисия днес, предаде БГНЕС.

"Този закон предизвиква сериозни притеснения. Законът в сегашната си форма налага редица ограничения върху свободата на изразяването. Турското общество заслужава повече информация и повече прозрачност, а не повече ограничения", заяви говорителят на Комисията Питър Стано.

Тъй като Турция е кандидат за членство в ЕС, законът "трябва да бъде преразгледан съгласно европейските стандарти", добави той.

Европейският съюз ясно заяви няколко пъти, че тази и други скорошни законови промени трябва да бъдат съгласно европейските норми, каза той от името на комисаря по разширяването на ЕС Щефан Фюле, който ръководи преговорите за членство на Турция в ЕС.

"Тези въпроси редовно са поставяни и обсъждани по време на срещите на комисаря и турския му колега. Редовно повдигаме тези въпроси", каза Стано и добави, че Брюксел "следи много внимателно" как Турция отговаря на критериите за членство.

Парламентът в Анкара прие новия закон късно в сряда. Министър-председателят Ердоган получи нова вълна от критики, че оказва натиск върху пресата и други свободи, за да възпрепятства скандалното разследване за корупция, в което са замесени най-близките му съюзници.

Законът позволява агенцията по телекомуникациите да блокира достъпа до определени уебсайтове без съдебна заповед, ако в тях има нарушение на неприкосновеността на личния живот или съдържанието се счита за "обидно". Агенцията ще може също без съдебна заповед да изисква информация за трафика и комуникациите на потребителите, а доставчиците ще бъдат задължени да съхраняват данните на потребителите в продължение на 2 години.

Според критици мерките, освен вътрешните последици, ще имат отрицателно влияние и върху трудните преговори за членство в ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа