ЕС търси извънсъдебни начини за събиране на банковите лоши кредити

1729
ЕС търси извънсъдебни начини за събиране на банковите лоши кредити
Снимка: iStock

Посланиците към ЕС одобриха позицията на Съвета на Европейския съюз по предложение за обща рамка и минимални изисквания за извънсъдебния механизъм за възстановяване на средства по кредити, гарантирани с обезпечение, в случай че кредитополучателят не е в състояние да ги изплати.

Ефективното извънсъдебно изпълнение помага да се избегне натрупването на необслужвани кредити, тъй като предоставя на банките правни инструменти за по-бързо възстановяване на обезпеченията.

"Уникредит Булбанк" продаде рекорден за България портфейл с лоши кредити

"Уникредит Булбанк" продаде портфейл с необслужвани кредити на стойност около 250 млн. евро на Агенция за събиране на вземания ЕАД (А...

"Необслужваните кредити в ЕС са на най-ниското си равнище от финансовата криза насам поради по-благоприятната икономическа ситуация и редицата мерки, които бяха предприети за премахването им от счетоводните баланси на банките", отбеляза  Мика Линтила, министър на финансите на Финландия и допълни: "Въпреки това в някои държави членки броят на лошите кредити остава висок и е необходимо да се гарантира, че в бъдеще те няма да продължат да се натрупват. Ето защо е важно на банките да се предоставят правни инструменти за бързо възстановяване на средства по необслужваните кредити, без да се минава през съд, като същевременно се гарантира високо равнище на защита на кредитополучателите".

Предложеният нов механизъм за ускорено извънсъдебно изпълнение по обезпеченията ще се договаря предварително между кредитната институция и кредитополучателя, обикновено при отпускането на кредита. Той ще се прилага само за бизнес кредити, като се изключват потребителските кредити, както и тези, при които за обезпечение се използва основното жилище на кредитополучателя.

В случай че този нов механизъм е бил договорен между страните и кредитополучателят спре да изплаща кредита, обезпечението се оценява и се продава (като частна продажба или публичен търг) или се усвоява (под формата на прехвърляне на собствеността на кредитора), като постъпленията до размера на непогасената сума се връщат на кредитора.

Целта на предложените правила е да се постигне баланс между интересите на кредитора и на кредитополучателя по различни начини.

Лошите кредити намаляха до 2,6 млрд. лв.

През януари лошите и преструктурирани кредити на домакинствата се понижиха с 2.4 процентни пункта до 2,6 млрд. лв., спрямо година по-ра...

Например, кредиторът трябва да даде известно време на кредитополучателя да направи дължимите плащания и да избегне принудителното изпълнение. Кредитополучателят също така има правото да оспори пред съд изпълнението или правото на кредитора да пристъпи към изпълнение по обезпечението. Кредиторът ще може да задържа постъпленията само до размера, необходим за покриване на непогасените суми по кредита. Остатъкът се изплаща на кредитополучателя или на други кредитори.

Държавите-членки на ЕС могат също така да решат, че дори ако постъпленията от обезпечението са по-малки от размера на непогасената сума по кредита, той се счита за изцяло уреден.

Предложената директива допълва правилата за превантивното преструктуриране и предоставянето на втори шанс на дружествата, приети от Съвета на 6 юни 2019 година. Първоначалното предложение за директива, представено от Европейската комисия, включва и част, посветена на развитието на вторичните пазари на необслужвани кредити. Съветът вече прие позицията си по тази част на 27 март 2019 година.

С одобрената днес позиция на посланиците от ЕС, Съвета на Европейския съюз изразява готовност да започне преговорите с Европейския парламент, веднага щом самият парламент постигне съгласие относно своята позиция по този въпрос.

Банките продават изключително много лоши кредити

Рекордно увеличение на продадените лоши кредити от банките отчитат от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Над два ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа